fallback

Всеки десети в Англия и Уелс ще се нуждае от социално жилище до 2010

Броят на домакинствата, включени в списъка на чакащите за социално жилище, се е увеличил с 600 хил. от 2001 до 2007 г.

17:56 | 19.05.08 г.

Почти всеки десети човек в Англия и Уелс може да попадне в списъка на чакащи за социално жилище до 2010 г. заради ръст на броя на отнетите имоти заради необслужвани кредити, спад в строителството на частни жилища и ограниченото предлагане на ипотечни кредити, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Броят на хората, които се нуждаят от субсидирано осигуряване на жилище, вероятно ще се увеличи през следващите две години с 1 млн. души до около 5 млн., се казва в проучване на Асоциацията за местно управление (LGA) – лоби-група на английската и уелската местна власт.

Това вероятно е най-големият брой в списъка на чакащите за социално жилище от 40-те години насам, когато Великобритания, която е била опустошена от бомбардировките от Втората световна война, започва мащабна програма за градско реконструиране.

До 2010 г. още около 400 хил. домакинства ще се конкурират за социални жилища, заради забавянето на икономиката, вследствие на което много хора ще загубят домовете си.

Според доклада броят на домакинствата в списъка на чакащите се е увеличил с 600 хил. до 1,6 млн. между 2001 и 2007 г., тъй като все повече хора не могат да си позволят покупката на жилище заради високите цени.

Пазарът на частни жилища сега може да се превърне в нож с две остриета, тъй като цените се коригират и изплащащите ипотечни заеми срещат трудности в събирането на месечните вноски и загубват домовете си, сочи докладът.

Жилищният пазар, чиято стойност се е утроила през последните десет години, отбеляза рязко забавяне заради глобалната кредитна криза. Анализаторите прогнозират спад от и над 10% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback