fallback

Испанската криза на пазара на имоти удари британците

Седемте най-големи строителни предприемачи в Испания отчетоха рязък спад на общите си продажби

11:36 | 17.05.08 г.

През изминалото десетилетие испанското крайбрежие преживя невиждан строителен бум, като цените на жилищата нараснаха с над 200% за периода. Така много чуждестранни инвеститори, голяма част от които британци, купиха имоти в страната с очаквания за краткосрочна печалба, пише Telegraph.

Един от очевидните признаци, че бумът е свършил обаче, е изявлението на седемте най-големи строителни предприемачи в Испания, че общата стойност на продажбите им се е сринала от 1,3 млрд. евро до по-малко от 300 млн. евро за първото тримесечие на годината.

Около 2 млн. имоти стоят непродадени, а офиси на агенции за имоти затварят из цялата страна. Много инвеститори няма да успеят да продадат имотите си и може да се окаже, че са на загуба, предупреждават анализатори.

В най-лошия случай тези, които са купили на зелено и не са довършили сделката, може да загубят всичко, ако по-малките предприемачи фалират.

„Последните данни са катастрофални. На фона на резкия спад на продажбите много от компаниите ще фалират, така че тези инвеститори, които са купили на зелено и още не са изплатили всичко, накрая ще останат с празни ръце“, смята Марк Стъклин от Spanish Property Insight. Според него е възможно да бъдат засегнати хиляди британци.

„Дори тези, които купиха търсени имоти в Испания още през 2000 г., може да отчетат спад на стойността на активите си. Тези, които могат да си го позволят, е по-добре да не продават в момента“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 22.08.22 г.
fallback