fallback

Раждаемостта, разводите и имигрантите спасяват пазара на имоти във Франция

Цените на жилищата са подкрепени от социално-демографски фактори, по-благоразумно кредитиране и по-малко спекулативни покупки

16:14 | 16.05.08 г.

Макар и във Франция да има притеснения за цените на жилищата, пазарът в страната изглежда по-стабилен в сравнение с други като САЩ, Великобритания, Ирландия и Испания, подкрепен от фактори като по-благоразумен подход в ипотечното кредитиране, по-малко спекулативни покупки и социално-демографски фактори, пише International Herald Tribune.

В последното си проучване от март френската федерация на агенциите за недвижими имоти регистрира ръст на цените от 0,1% спрямо февруари и 2,5% на годишна база. Рейтинговата агенция Standard & Poor's пък наскоро прогнозира поскъпване на жилищата от 3 на сто в средносрочен план.

Основната причина за устойчивостта на пазара е силното търсене.

През 2006 г. Франция има най-високата раждаемост в Европа, според данни на националната статистическа агенция. Средният брой раждания на жена в детеродна възраст е малко над две. Имиграцията остава на високо ниво, а броят на разводите нараства.

„Имаме все повече семейства с един родител. Това е полезно за пазара на имоти, макар да не е приятно от социална гледна точка“, коментира Жан-Франсоа Габийа, президент на федерацията.

По негови изчисления, за да се покрие търсенето, Франция има нужда да строи по 500 хил. жилища годишно. Миналата година са били построени рекордните 435 хил. жилища, но се очаква тази година стойността да намалее, защото строителните компании са в затруднено положение заради нарастващи разходи, недостиг на парцели и строги държавни регулации.

Друга основна причина френският пазар да остане пощаден от кризата с високорисковите ипотеки е това, че отпускането на кредити ставаше при по-строги условия в сравнение с Великобритания или Ирландия. Средно задълженията на френските домакинства през третото тримесечие на 2007 г. са били равни на 47% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 59% за еврозоната и 97% за Великобритания, по данни на Standard and Poor's.

Освен това във Франция лихвените плащания се регулират доста строго от инструменти като например „taux d'usure“ - официален таван за размера на лихвите, определян от централната банка.

По принцип банките в страната не отпускат заеми за повече от 33% от брутния доход. Не съществуват ипотеки за 100% и мнозинството от жилищните кредити – около 85% - са с фиксирана лихва.

И накрая, жилищата в районите с най-голямо търсене – Париж, Ривиерата, Алпите, Нормандия и някои други, ще задържат стойността, защото има голямо търсене и от чуждестранни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 22.08.22 г.
fallback