fallback

Фондът Equest Investments Balkans се делиства от Ирландската борса

EIB продължават да развиват плановете си за листване на компанията на борса в региона

13:17 | 16.05.08 г.

Директорите на инвестиционния фонд Equest Investments Balkans (EIB) са взели решение да поискат отписване нак нижата на фонда от Ирландската фондова борса (ISE), се посочва в съобщение на компанията до борсата в Лондон, където акциите й също се търгуват.

Постигнато е съгласие с ирландската борса фондът да бъде делистнат, считано от 17 юни 2008 г.  

Акциите на компанията ще продължат да се търгуват на алтернативния сегмент на Лондонската борса AIM.  

В края на декември от EIB съобщиха за Investor.bg, че се обмисля възможността за листване на „борсите в София и/или Букурещ“.

Бордът на директорите активно обмисля възможното листване на акциите на EIB на регионална фондова борса, се посочва в отделно съобщение за предварителните резултати за 2007 година.  

Компанията напредва и с планираното листване на веригата за продажба на електроника TechnomarketDomo, която е резултат от сливането на българската Техномаркет и румънската Домо.  

Нетната стойност на активите на акция нараства с 31% до 23,40 евро към 31 декември 2007 (спрямо 17,90 евро към 31 декември), сочат предварителните резултати. Нетната стойност на активите към края на годината възлиза на 405 млн. евро. Не се предвижда изплащане на дивиденти за 2007 г.  

За годината компанията е завършила шест инвестиции и сега целият й капитал е инвестиран в общо 12 компании. Новите инвестиции са в управление на отпадъци, развитие на имоти и в секторите на инфраструктурата и търговията на дребно с електроника.  

От шестте нови инвестиции през годината две са в България. Това са дял от 94% в Новера, която притежава трите компании за управление на отпадъци в София (Волф 96 ООД, ДИТЦ АД и Чистота София АД) и непряк дял от 33,5% в Рила Самоков, което притежава 1,97 млн. кв. м земя в Боровец.  

Компанията е направила инвестиции и в Румъния, Сърбия и Черна Гора.  

Структурата на компанията се променя от външно управляван фонд във вътрешно управлявано холдингово дружество, което е одобрено на общо събрание на акционерите на 25 април 2008. Преструктурирането ще влезе в сила при делистването на акциите от Ирландската борса.  

Фокусът вече ще бъде насочен върху развитие на оперативния бизнес на ключови компании, сред които TechnomarketDomo, Borovets, Novera и Avto Union, в рамките на югоизточна Европа, като ще се търсят начини за продажба на другите имоти, собственост на EIB, се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 31.08.22 г.
fallback