fallback

Хиляди апартаменти в Чехия стоят празни заради спад в търсенето

Очаква се броят на незаетите апартаменти да нарасне в следващите години

10:39 | 16.05.08 г.

Хиляди нови апартаменти в Чехия чакат своя собственик, съобщава Prague Daily Monitor. Банкери и брокери на недвижими имоти оценяват броя им на повече от 5 000. „Нови“ в случая означава апартаменти, одобрени за използване най-много преди три години.

Повечето от непродадените апартаменти са разположени на приземен етаж или в близост до натоварен път. Много от тях са били построени от малки компании, които за разлика от по-големите си конкуренти нямат достатъчно средства за реклама.

Анализаторите казват, че броят на незаетите апартаменти ще нарасне в следващите години.

Една от причините за слабото търсене са строгите условия по ипотечните заеми, казва Ярослав Новотни, президент на Асоциацията на агенциите за недвижими имоти. Това се потвърждава от данни на Министерството на регионалното развитие, които сочат, че обемът на новоотпуснатите ипотечни заеми е спаднал през първото тримесечие на 2008 г. за първи път от години.

Експертите от жилищния сектор смятат, че по-слабото търсене ще засегне цените на новите жилища, които ще стагнират или ще се понижат през тази година. Цената на някои апартаменти, особено на тези, изградени от готово сглобяеми елементи, вече започват да се понижават за първи път от години.

През 2007 г. са били завършени почти 42 хил. апартамента, а тези, по които е било започнато строителство, са наброявали почти 44 хил., което е най-големият брой от 1993 насам. Средната площ на жилищата, завършени през 2007 г., се е намалила на 70,4 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
fallback