fallback

Нова дирекция ще следи сделките с военни имоти

Административната единица ще се нарича "Управление на собствеността и инвестициите" и ще е към военното министерство

18:31 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на отбраната Николай Цонев предвижда създаването на нова структура в министерството заради проблемите със сделките с военни имоти.

Тя ще бъде дирекция в специализираната администрация на МО, работното й наименование е "Управление на собствеността и инвестициите". С визията си за управление на имотите на ведомството министър Цонев запозна депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията, където освен него днес за продажби и замени на военни имоти беше изслушан и бившият военен министър Веселин Близнаков, съобщи БТА.

Цонев обясни пред депутатите, че проблемите със сделките с военни имоти са два - управленски и негативното мнение в обществото. По думите на министъра управленският проблем е, че две структури - изпълнителната агенция "Държавна собственост на МО" и дирекцията "Военна инфраструктура", взаимно се оправдават, че едната не си е свършила работата за сметка на другата.

Идеята е новата дирекция да слее частта, която се занимава с недвижими имоти в "Държавна собственост на МО", с "Военна инфраструктура". Така цялата разпоредителна дейност ще бъде в МО, а управлението на собствеността, която ще се получи след разпоредителните сделки, ще бъде прехвърляно по целесъобразност към различни структури.

Проектите са от четирите съществуващи в момента агенции към МО да остане една, което е решение на тройната коалиция, каза Николай Цонев. Агенцията е "Социални дейности на МО".

Новата структура, освен да управлява собствеността, ще има възможности да извършва продажба, замяна на имоти с общини и с други общински структури, строежи на собствени имоти, за отстъпено право на строеж, за купуване или за наемане на жилища, като с последното може да се реши проблемът с военните, които нямат квартири. Общественият контрол ще бъде върху целесъобразността на тези сделки, каза Цонев.

По думите му при предвижданите структурни промени от администрацията ще отпаднат около 280 души - 13,4 процента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 08.09.22 г.
fallback