fallback

Цените на жилищата в Шотландия отново поеха нагоре

За периода февруари - април цените нарастват с 2,3% до средна цена за жилище от 163 639 паунда

15:59 | 15.05.08 г.

Цените на жилищата в Шотландия отчетоха ръст за периода февруари - април, сочат последните данни на Lloyds TSB Scotland, цитирани от BBC. Проучване на банката сочи, че за тримесечието към края на април цените нарастват с 2,3% до средна цена за жилище от 163 639 паунда.

Така въпреки спада за предходното тримесечие цените в Шотландия отново нарастват с 11,6% за година.

В Абърдийн се регистрира годишно повишение от 19%, докато за общо северната част на страната с изключение на Абърдийн ръстът е 26%.

„След като през последното тримесечие пазарът на цените спря седемгодишно си покачване, сега отново тръгна нагоре. Въпреки това темповете на поскъпване се забавиха значително до далеч по-устойчиво ниво“, коментира икономист от Lloyds TSB Scotland.

Дънди е единственият район, който бележи спад за това тримесечие (-5,2%), но според банката годишното повишение от 18% е признак за стабилността на пазара.

В централните райони на Шотландия средните цени нарастват на годишна база с 13%, докато в Единбург се покачват с 12%.

В Глазгоу, югозападната част и югоизточната част годишните повишения са по-умерени, като варират от 1,4% до 9,4%.

Шотландският жилищен пазар е в по-положителна ситуация от всички други райони на Острова. Основното послание от данните е, че Шотландия е отделен пазар на имоти, който е в голяма степен неподатлив на трусовете, през които минават английските собственици на имоти, коментират експерти.

Шотландският пазар остана най-стабилен на Острова и през изминалата година, като отчете ръст на цените от 13% за 2007, според данни на Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 06.09.22 г.
fallback