fallback

Британските публични компании за имоти с най-добро управление в Европа

Съществуват големи различия в корпаративното управление на европейските компании за имоти

14:00 | 15.05.08 г.

Съществуват значителни разлики между стандартите за корпоративно управление на публичните компании за недвижими имоти в Европа, става ясно от изследване на Асоциацията на публичните компании за имоти в Европа (EPRA).

Данните сочат, че като цяло в сферата на корпоративното управление най-добре се представят най-големите пазари за имоти, като от проучените държави начело са Великобритания, Холандия и Швейцария. Но дори и най-високо класираната страна - Великобритания, покрива средно само 66% от критериите. Франция, Белгия, Италия, Австрия, Германия и Гърция попадат под средната оценка на проучването, изпълнявайки по-малко от 60% от критериите.

Средната оценка за корпоративното управление в Европейския съюз е 9.73 при възможно най-висока оценка 16, казва Филип Чарлс, главен изпълнителен директор на EPRA.

„В някои страни, например Великобритания, имаше огромна разлика в класиранията, като някои компании постигнаха рейтинг 14 и повече, а други бяха оценени с 2“, коменитра изследовател от асоциацията.

Въпреки че този факт прави трудно постигането на обща оценка на пазара в дадена страна, проучването несъмнено показва, че са нужни подобрения в стандартите за корпоративно управление.

Проучването анализира различни критерии за корпоративно управление като възнаграждение на ръководните длъжности в съответствие с постигнатите резултати, нивото на прозрачност, структура и членове на борда. Информацията е набавена на база годишните отчети от 2006 г. и друга публично достъпна информация от повече от 100 компании, включени в индекса FTSE Epra/Nareit, който покрива развитите западноевропейски страни.

Връзката между възнаграждението на мениджърите и тяхното представяне и/или цената на акциите на компанията е определящ фактор за качеството на корпоративното управление, смята Ерасмо Хиамбола, асистент в катедра „Финанси“ към Амстердамския университет.

Явната независимост на борда на управителите в компанията е ключов елемент в оценяването на управлението. Проучването сочи, че 32% от компаниите, включени в проучването на EPRA ,са въвели двустепенна бордова структура, с което се постига ясно разделение между борда на директорите и надзорния борд. Около 24% използват система, при която директорите може да участват и в надзорния борд, но се счита за по-малко независима. Останалите 44% от компаниите за имоти имат смесена структура, при която се комбинират някои от характеристиките на двете системи.

„Със сигурност има начин да се подобри корпоративното управление на европейските компании за имоти. Ние смятаме, че компаниите трябва да се стремят да постигнат поне 80% от максималното възможно ниво, за да осигурят по-голяма прозрачност в своите операции и да привлекат повече инвестиционен капитал“, казва Чарлз.

Годишното проучване ще се използва като бенчмарк от EPRA за измерване на годишното развитие на компанията и нивото на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 19.08.22 г.
fallback