fallback

САЩ ще инвестират 66,5 млн. долара във военни бази у нас

Договорите за финансиране ще бъдат два - за временните обекти и за постоянните съоръжения

17:00 | 14.05.08 г.

САЩ ще инвестират в реконструкцията на военните съоръжения у нас, които ще се ползват съвместно от нашата и американската армия, общо 66,5 милиона долара, каза по време на форум за съвместното ползване на военни съоръжения от двете армии днес във Варна зам.-посланикът на САЩ в България Александър Караянис, цитиран от БТА.

По думите му договорите за финансиране ще бъдат два - за временните обекти и за постоянните съоръжения.

Първият договор е спечелен днес от германска компания в сътрудничество с българска фирма и е на стойност 6,5 милиона долара. Договорът е за временни съоръжения, предимно палатки, а главен подизпълнител е българската фирма.

Търгът за постоянните съоръжения е отворен, а спечелилият ще е ясен през септември. Караянис обясни, че става дума за бараки, бани, столови и други. Стойността на договора ще е приблизително 60 млн. долара.

В края на лятото у нас ще започнат да пристигат американски военни за различни учения, каза още Караянис. Тогава се очакват 900 войници от САЩ, които съвместно със 100 български ще проведат учение с продължителност между 4 и 6 седмици.

По договореност в съвместните военни съоръжения не може да има повече от 2500 американски войници, като само в случай на ротация техният брой може да е до 5000, каза Августина Цветкова, председател на фондация за евроатлантическо образование, която е организатор на форума.

Максималното време за престой е шест месеца. Съоръженията ще се използват с учебна цел. Цветкова каза, че става въпрос за базата в Ново село, авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево", както и складова база в Айтос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
fallback