fallback

Сдружение съди МС заради Натура 2000

Причина е включването в зоните на Натура 2000 и населени места с приети общи устройствени планове и подробни устройствени планове

16:26 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дело срещу Министерския съвет (МС) са завели представители на Сдружението за защита интересите на частните собственици. Повод за това е решение на МС за промени в ползването на земите, попадащи в територията на Натура 2000.

Сдружението за защита интересите на частните собственици ще съди Министерския съвет за решението му да включи в зоните на Натура 2000 и населени места с приети общи устройствени планове и подробни устройствени планове. След това решение цели населени места като град Бяла, част от Балчик, селата Кранево, Рогачево и много села от Аксаковска община попаднаха в защитените екологични зони въпреки първоначалната идея това да бъдат само земеделски земи.

Според Живка Костова – член на сдружението и представител на собствениците от варненската община Долни Чифлик „не е редно тяхната община да е лишена от икономическо развитие, защото 87% от земите в общината са в попаднали в екозоната Натура 2000“. По думите на Костова „обработените ниви не могат изведнъж да се превърнат в резерват, затова и в момента не е необходимо да се въвеждат правила, които да утежняват отношенията между еколози и инвеститори.”

Притесненията на хората от сдружението са свързани с липсата на ясни правила за въвеждането на зони в Натура 2000, частичното изплащане на компенсации и това, че не могат да печелят от имотите си. Според тях всички неясноти се дължат на лошо държавно управление, затова и са завели делото срещу МС. То ще се гледа на 28 май от Върховния административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
fallback