fallback

Абрамович готов да вложи над 1 млрд. евро в черногорски курорт

Международният търг за придобиването на Валданос и още един курорт в района на град Тиват ще се проведе през втората половина на май

11:39 | 12.05.08 г.

Руският милиардер Роман Абрамович се интересува от придобиването на курортния район Валданос в Черна Гора и е готов да вложи в развитието му 1,2 млрд. евро, съобщава черногорското списание CG Ekonomist, цитирано от РИА Новости. 

По информация на руския сайт СМИ.ru пък в близко бъдеще Абрамович или негов представител има намерение да посети Черна Гора и да проведе преговори с местните власти.

Валданос включва голям плаж и съседния му район недалеч от пристанищния град Улцин. Той е заобиколен от маслинови плантации на площ от 40 хектара, които няма да се продават.

До 15 май черногорската приватизационна агенция събира информация от потенциалните инвеститори. Правителството очаква от купувача на курорта изграждането на негова територия на многофункционален туристически комплекс от високо качество, като същевременно бъдат спазени екологичните стандарти за опазване на природата.

Инвеститорите предлагат планове за развитие на курорта, които трябва да се реализират в рамките на три години. Очаква се да бъдат построени четири- и петзвездни хотели, голф игрище, спа център и други обекти. Списанието съобщава още, че конкурент на Абрамович за придобиването на Валданос ще стане австрийската група Соравия.

Международният търг за придобиването на Валданос и още един курорт в района на град Тиват ще се проведе през втората половина на май. За решаващ фактор при избора на инвеститор се посочва обема на бъдещите инвестиции.

Интересът на Абрамович към Черна Гора стана известен още миналата година, когато се твърдеше, че милиардерът се готви за търг за приватизация на плажа Велика плажа, също в близост до Улцин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 20.08.22 г.
fallback