fallback

ЦИЕ с най-силен ръст в наемите на индустриални площи в Европа

Движеща сила в региона е бързото развитие на икономиките и догонващият ефект спрямо развитите страни

08:06 | 13.05.08 г.

Наемите на индустриални площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в топ логистичните центрове на стратегически локации като пристанища и летища са отчели най-висок ръст от всички пазари в Европа през първото тримесечие, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Пазарът в Будапеща регистрира ръст от 8,3%, този в Москва – от 7,1% и Варшава 4,5%. Това се дължи главно на бързо развиващите се икономики в страните от ЦИЕ и догонващия ефект на техния прогрес спрямо развитите страни.

На повечето пазари в Европа нивата на наемите са останали стабилни. Само седем от общо 32 анализирани пазара отбелязват ръст в наемите на най-качествените индустриални площи. Ръстът в Амстердам е бил 2,7%, в Лондон – 1,8%, в Барселона – 1,1% и в Ротердам – 0,8%. На тези пазари увеличението се дължи на ограниченото предлагане в главни логистични инфраструктурни центрове (пристанища и летища).

Докладът показва забавяне на ръста в наемите в европейския логистичен сектор.

Наемите на обекти с най-добро качество са най-високи в Лондон (179 евро на кв. м годишно), последвани от Осло и Дъблин, съответно със 137 и 124 евро на кв. м за година, сочат данните за първото тримесечие на 2008 г.

Към месец март 2008 г. пазарът в Румъния е единственият, включен в доклада, който се намира във фаза „оттласкване от дъното“ на база на жизнения цикъл на пазара на индустриални площи. Наемите в Ирландия, Белгия, Полша и Великобритания са в процес на ускорен растеж. Тези в Германия, Холандия, Испания, Швеция, Русия, Унгария, Украйна и Финландия и Норвегия забавят своя растеж, а пазарите в Чехия, Италия и Франция се намират по средата между фазата на забавен растеж и спад.

Последните 12 месеца

Най-силен годишен ръст се наблюдава отново в ЦИЕ, като Варшава регистрира ръст от 9,5%, Будапеща – 8,3% и Москва – 7,1%. Значително покачване в годишните наеми е регистрирано и на пазарите, където предлагането е все по-ограничено. Наемите са се увеличили с повече от 5% в Мадрид, Брюксел, Антверпен, Стокхолм, Манчестър и Ротердам.

Индексът на Jones Lang LaSalle за наемите на индустриални площи в Европа се е покачил с 2,6% за последните 12 месеца, в сравнение с годишен ръст от 2,3% за последното тримесечие на 2007 г.

Най-силният ръст в наемите, отчетен в Осло (който не е включен в индекса), е 10% от първото тримесечие на 2007 г. насам, което се дължи главно на ограничения обем на предлаганите площи. Въпреки че наемите в Осло се покачват през годината, те остават стабилни през първото тримесечие на 2008 г., което говори за стабилизиране на наемите занапред.

През последните 12 месеца наемите се увеличават и в два други града, които не участват в индекса: Киев (8,3%) и Утрехт (4,5%), но остават стабилни през първото тримесечие на 2008.

Прогнозите

Очаква се ръстът на наемите в европейските логистични пазари да е ограничен с прогнозиран общ годишен темп на растеж под 1% за 2008 г. За нито един пазар не се прогнозира увеличението на наемите да превиши 3% през годината.

Според компанията покачване на наемите ще има основно в главните центрове, където ограниченото предлагане не може да отговори на голямото търсене. Без или с много малка промяна ще останат второстепенните логистични центрове, където наличността на земя е голяма и ще позволи високо потенциално предлагане. Наемните нива на тези локации са много близки и варират между 43 и 50 евро на кв. м годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 13.05.08 г.
fallback