fallback

Два пъти повече жилища може да бъдат иззети във Великобритания тази година

Заповедите за изземване и заведените дела бележат значителен ръст за първото тримесечие

16:32 | 10.05.08 г.

Броят на британците, които губят жилищата си, защото не са в състояние да покриват нарастващите разходи по ипотеките си, ще се удвои тази година, смятат експерти, цитирани от британския Times.

По-високите разходи за ипотеки се сочат като причината за повишението от близо 20% през миналата година в броя съдебни заповеди, които разрешават на кредиторите да изземат имоти.

Броят на заповедите за изземване на имоти в Англия и Уелс през първите три месеца на годината нараства до нива, невиждани от началото на 90-те години, достигайки 27 530. Това е със 17% повече спрямо година по-рано и с 9% повече от последното тримесечие на миналата година.

Освен това рязко нараства и броят на новите съдебни дела за изземване, заведени от кредиторите. Той се повишава до 38 688 за първото тримесечие, което е 16% ръст на годишна база и 7% повишение спрямо предходния период.

Данните пораждат опасения, че нова вълна от изземвания тази година ще влоши допълнително тежките условия на жилищния пазар във време, когато цените започнаха да поддават. Последните данни на най-големия ипотечен кредитор в страната - Halifax, сочат, че средната цена за жилище бележи спад от 1,3% през април и понижение от 0,9% на годишна база.

Нарастващият обем евтини жилища, които излизат на пазара, след като бъдат изземани, само ще засилят низходящия натиск върху цените, твърдят икономисти.

Все пак не всички издадени от съда заповеди водят до реално изземване на жилища, отбелязва Times. Експертите обаче очакват рязко увеличаване на иззетите имоти тази година предвид данните за нарастването на делата и заповедите.

За последните три години броят на иззетите имоти на Острова се е утроил. Според Съвета на ипотечните кредитори (Council of Mortgage Lenders) около 45 хил. жилища може да бъдат иззети тази година. Прогнозата обаче е направена, преди да стане ясен мащабът на кредитната криза, затова стойността може да се окаже много по-високо, предупреждават икономисти.

Все пак сегашните нива остават далеч от пиковите 75 540 иззети жилища през 1991 г. През същата година са били издадени около 142 900 заповеди за изземване.

Финансовият министър Алистър Дарлинг се обърна вчера към големите кредитори с призив да проявят разбиране към длъжниците в затруднение, като проведе разговори с представители на Lloyds TSB, Barclays, Royal Bank of Scotland, Halifax Bank of Scotland, Abbey и HSBC.

Правителството разкри и пакет от мерки на стойност 10 млн. паунда, които имат за цел да помогнат на длъжниците и да осигурят консултантска и юридическа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 08.09.22 г.
fallback