fallback

Куба ще спасява туризма с голф

Един от основните проблеми пред голф проектите обаче е забраната за притежаване на собственост от чужденци в страната

15:08 | 10.05.08 г.

Решението на Куба да развива голф за целите на туризма може би е признак, че премахва постепенно бариерите на изолацията си. Разрешаването на продажбата на компютри и телефони в страната дава повод за надежди, че управлението на новия кубински лидер ще доведе до либерализация на страната. На кубинците дори вече им се разрешава да отсядат в хотели за чужди туристи.

Във връзка с развитието на голфа отдавна са подготвени много проекти, чиито защитници се надяват, че новият президент на Куба, Раул Кастро, ще даде зелена светлина за възраждане на голфа, съобщава Ройтерс.

Инвеститори от Канада и Европа са предложили построяването на комплекси от затворен тип, включващи луксозни хотели, вили и апартаменти, които ще обграждат голф игрища с 18 и 36 дупки, в близост до морските курорти на карибския остров.

„Закостенелите възражения срещу голфа на идеологическа основа изчезват“, казва Марк Ентуисъл, бивш канадски посланик в Хавана, който днес е консултант на чуждестранни компании, планиращи бизнес в страната.

„Голфът се смята за важен за развитието на по-качествен туризъм, освен слънцето и пясъка,“ казва Ентуисъл, който е консултант по един от проектите за голф комплекси.

Понастоящем са планирани поне 10 проекта за голф курорти, които се намират в различни етапи в процеса на одобряване, казва Ентуисъл.

Единственото ново голф игрище след Кубинската революция е открито през 1998 г. в курорта Варадеро, след като страната отваря пазарите си за чуждестранни инвестиции и туризъм по време на краха на Съветския съюз.

Настоящият интерес към голфа от страна на Куба се дължи на забавянето на туристическата индустрия, оценявана на 2 млрд. долара годишно и спада на броя посетители през 2006 г. и 2007 г.

Куба няма друг изход освен да изгради голф игрища, ако иска да е на нивото на карибските курорти в Мексико, Ямайка или Доминиканската република – по-малка страна, която привлича повече туристи от Куба и разполага с 22 голф игрища, казва Антонио Замора, адвокат от Маями и специалист в областта на кубинските имоти.

„Ако имаш туристическа индустрия, трябва да предложиш на туристите каквото искат и те искат голф игрища толкова, колкото искат плажове, басейни и забавления“, казва Замора.

Но никой строителен предприемач не би изградил голф игрище, ако проектът не е свързан и с недвижими имоти и това е една от пречките пред чуждестранните инвеститори, на които им е необходима концесия за период от 50 до 75 години, преди да започнат да работят по даден проект. В Куба не се разрешава на чужденци да притежават имоти, като тази забрана не се очаква да отпадне и в бъдеще. Кубинското правителство обсъжда дали да разреши дългогодишни концесии, казва Замора.

Компанията Leisure Canada Inc, базирана във Ванкувър, от повече от десет години чака одобрение за строежа на комплекс от затворен тип с хотели, спа центрове и голф игрище с 18 дупки в курорт, разположен на 65 км на изток от Хавана.

Един проект, по който вероятно ще има развитие, защото не касае недвижима собственост, е марината на полуостров Икакос и голф курорта във Варадеро, който ще бъде построен от френската група Bouygues S.A. за туристическата компания на кубинската армия, Gaviota.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 30.08.22 г.
fallback