fallback

Битката за Рила се мести в европейските институции

И привържениците, и противниците на проекта „Паничище-Езерата-Кабул” се обърнаха към институциите в ЕС, за да защитят позициите си

17:28 | 08.05.08 г.

В началото на юни български граждани и представители на Асоциацията за устойчиво развитие на планинските курорти и сдружението "Бъдеще за община Сапарева баня" ще внесат в Европейския парламент подписка в подкрепа на проекта за ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул”, събрала до момента над 50 хил. подписа, съобщиха днес от сдружението.

Само два дни по-рано от коалицията "За да остане природа в България" и "Граждани за Рила" съобщиха, че на 8 май (днес) граждани и екологични организации от няколко европейски страни ще внесат в европейските институции подписката за Рила (която настоява да се спре строителство над Паничище на територията на Национален парк Рила и проектозащитена зона „Рила-Буфер“), събрала над 145 хил. подписа.

В съобщението си привържениците на проекта изразяват съмнение в легитимността на подписката на екологичните организации, защото е събрана в интернет и според тях заради това няма как да се удостовери реалният брой на подписалите се, тъй като в нея няма подпис или единен граждански номер.

Проектът предвижда инвестиции в размер на над 900 млн. лв. и изграждането на писти с обща дължина над 100 км, голяма част от които попадат на територията на Национален парк Рила. Инвеститорите и еколозите вече изложиха аргументи "за" и "против".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
fallback