fallback

Бахрейнската Shamil Bank ще инвестира в имоти у нас

Банката ще създаде фонд с капитал от 150 млн. евро, който вече е набелязал седем проекта за инвестиция в Румъния, България и Полша

16:39 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бахрейнската търговска и инвестиционна банка Shamil Bank обяви създаването на нов инвестиционен фонд с капитал от 150 млн. евро с цел инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа, съобщава изданието ArabianBusiness.

Портфолиото на компанията ще бъде балансирано по равно с инвестиции както в развитие на проекти, така и в активи, които вече генерират приходи.

Стартът на фонда ще бъде обявен официално на роуд шоу на 11 май в хотел Ritz-Carlton в Бахрейн, което ще бъде последвано от презентации в Оман, ОАЕ и Катар.

Фондът, който се създава съвместно с базираната в Швейцария Faisal Private Bank, както и Sharjah Islamic Bank, ще има живот от пет години.

В инвестиционния периметър на фонда попадат също и пазарите в Чехия, Хърватска, Украйна и някои страни от бившия Съветски блок.

“... Повечето от тези (централноевропейски) икономики се намират в период на преход, преди да бъдат интегрирани в глобалната икономика, което е добър повод международните инвеститори да обърнат внимание на региона”, коментира Абул Хаким Калиол Ал-Мутауа, мениджър Частно и инвестиционно банкиране в Shamil Bank.

Наред с новия фонд, миналата година Shamil Bank създаде фонда Shamil Bosphorus Modaraba с капитал от 90 млн. долара за инвестиции в проекти, които се реализират в Турция съобразно ислямските закони на Шериата (които не допускат начисляването на лихва и ограничават инвестиции в някои дейности като хазарт и др., бел ред.). От дейността на Bosphorus Modaraba банката очаква възвръщаемост от близо 60%, сочи изданието.

Shamil Bank, както и Faisal Private Bank са част от банковата група Ithmaar, която предлага услуги в областите на инвестиционното, частно и търговско банкиране, консултантски услуги в областта на сливанията и придобиванията, застрахователни услуги, съобразени с ислямското законодателство (т. нар. Takaful), лизинг и развитие на имоти.Фондът вече е “резервирал” седем актива за придобиване в Румъния, България и Полша, които ще бъдат придобити, след като процесът по привличането на капитала бъде финализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 05.09.22 г.
fallback