fallback

Забавя се ръстът на офис наемите в Европа

Главните фактори за това са влошените изгледи за икономиката и отложените планове на бизнеса за релокация или разширяване на офисите

09:36 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на наемите на пазара на офис площи в Европа се е забавил през първото тримесечие, сочат резултатите от доклада на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Главните фактори за забавянето са влошените изгледи за развитието на икономиката, в резултат на което бизнесът е отложил плановете си за релокация или разширяване на офисите си.

Според доклада повечето от европейските пазари са достигнали точката на забавяне на наемния ръст, след като волатилността на дълговия пазар е задълбочила негативното си влияние върху бизнес доверието.

Седем пазара, сред които Берлин, Лисабон, Прага, Атина и Милано, са били изключение от всеобщия спад. Специално в Милано наемите на първокласните офиси са отбелязали ръст от 14% за периода.

За последните 12 месеца ръстът на наемите е бил изключително силен във Варшава, Москва и Будапеща, които са регистрирали увеличение съответно от 32%, 31% и 19%.

Цената на наемите във Варшава се е покачила до 396 евро на кв. м през изминалата година, което е една малка част от тази в Уест енд в Лондон, където наемите на първокласни офис площи са все още най-скъпи в Европа – 1 553 евро на кв. м, сочи изследването.

Според JLL понижаваните в момента прогнози за икономически растеж в Европа все още не са се отразили на наемните пазари, но компанията очаква, че повечето пазари на Стария континент ще регистрират по-ниска наемна активност за цялата 2008 г.

Почти 3,2 млн. кв. м офис площи са били отдадени под наем през първото тримесечие на 2008 г., което е със 7% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
fallback