fallback

Експерти предвиждат още понижения в цените на британските жилища

Мащабът на спада в прогнозите на икономистите варира между 7 и 20%, сочи анкета на FT

17:23 | 07.05.08 г.

Повечето икономисти смятат, че цените на жилищата ще продължат да падат тази година, но нямат единна позиция относно мащаба на очаквания спад, пише Financial Times (FT). Това становище контрастира с позицията на икономистите миналата година, когато различията между прогнозите им бяха значително повече от сходствата.

Почти всички икономисти, запитани от FT, твърдят, че изгледите на жилищния пазар са се влошили от началото на годината и в съответствие с тях са коригирали своите прогнози за спада на цените.

Относително оптимистична прогноза за 7% спад на пазарните цени споделя Саймън Рубинсон от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), докато Джонатан Лойнс от консултантската компания Capital Economics, която от дълго време очаква, че цените ще се понижат, прогнозира 20% спад.

Единодушната прогноза се дължи до голяма степен на това, че цените определено се движат надолу, смята Диана Шойлева от анализаторската компания Lombard Street Research, която прогнозира 10% спад от най-високото до най-ниското ниво на цените.

Малка е вероятността мнението на икономистите да е повлияно от субективни фактори. Всички анкетирани експерти са собственици на имот и нямат намерение да го продават. В този смисъл тези, които предвиждат намаление в цените на жилищата, не са под наем и не изчакват поевтиняване на пазара за да купят, пише изданието.

„Фактът, че цената на моето жилище е спаднала може би с 10% няма никаква връзка с моето потребление“, казва Бен Броудбент от Goldman Sachs във връзка със становището на Централната банка на Великобритания, че ефектът от спада в цените на жилищата върху икономиката лесно може да се преувеличи.

Различията в прогнозите на икономистите за цените на жилищата е по-вероятно да са свързани с техните работодатели.

Икономистите от правителствения сектор са много предпазливи в изказванията си. Икономистите от компании, чиито активи са пряко обвързани с жилищния пазар, са сравнително оптимистично настроени. Останалите, които с по-голяма свобода могат да изразяват мнението си, предвиждат, че цените ще спаднат с 10-20% тази година.

Въпреки близките гледни точки относно това с колко са завишени жилищните цени, икономистите не споделят една и съща позиция относно факторите, които определят фундаменталните нива на цените.

Лойнс смята, че дори и неточен показател, връзката между цените на жилищата и доходите е полезен измерител. Останалите обаче заявяват, че жилищата не са толкова надценени, ако се вземат предвид по-ниските лихвени проценти, прираста на населението и нарастващите наеми.

Изменчивостта в очакванията на населението обаче дава повод за опасения, че настоящите прогнози може да се окажат неточни. Ако хората вярват, че цените на жилищата ще падат, ще се стигне до масово нежелание да се купува, дори и цените да не са твърде високи, пише FT.

При подобно стечение на обстоятелствата цените може да паднат под естествените си нива за определен период, което отново ще създаде драстична разлика между прогнозите на икономистите относно жилищния пазар.

Британската банка Lloyds TSB също прогнозира 10% спад в цените на жилищата през следващите две години, цитирана от Daily Telegraph.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
fallback