fallback

Imerisia: Гръцко „нашествие“ на пазара на имоти в България

Въпреки значителното увеличение на цените на имотите у нас в последно време, те все още се считат за евтини за гръцките купувачи

12:23 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Истинско гръцко „нашествие“ се наблюдава на пазара на имоти в България и в по-малка степен в другите балкански държави през последните две години, пише гръцкото бизнес издание Imerisia.

Интерес има от страна на гръцки строителни компании, главно такива от северна Гърция, които строят редица големи жилищни комплекси, търговски центрове и офис сгради в Румъния, България, Хърватска, Албания и в последно време и в Македония.

Наред с това стотици индивидуални инвеститори купуват жилища на евтини цени, които или отдават под наем, или използват за почивка.

Въпреки значителното увеличение на цените на имотите у нас в последно време, те все още се считат за евтини за гръцките купувачи.

Никъде в Гърция не може да се намери апартамент за 500-1000 евро на кв. м, нито пък луксозни жилища за 2000 – 3000 евро на кв. м или ваканционни жилища в живописни курорти като Банско за 2500 евро на кв. м, пише изданието.

Значително се е покачило предлагането на ваканционни имоти в България през последните години, като според Imerisia в момента на пазара за продан има обявени над 77 хил. имота.

Най-търсени от страна на гръцки купувачи са тези във Варна, Бургас и в Банско, като най-скъпите имоти по Черноморието са между 2300 и 2700 евро на кв. м. Тези в планинските курорти са на цени между 570 и 590 евро на кв. м, но в някои случаи за луксозните комплекси може да достигнат и 2500 евро за кв. м.

Търсенето на имоти в другите балкански държави е по-малко, главно заради значително повишение на цените през последните две години.

Средната цена на апартаменти ново строителство в Букурещ например е 1700 евро на кв. м, а тази в Сърбия е сравнима с цените в Гърция – около и над 2200 евро на кв. м.

Около 1800 евро на кв. м варират цените в Албания, където интересът е главно от страна на албански емигранти, които влагат средствата си в имоти. Изданието отбелязва, че през 2004 г. цените в Албания са били два-три пъти по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 04.09.22 г.
fallback