fallback

Очакват троен ръст в цените на земеделската земя в Румъния

Очакваният скок през следващите три години е главно заради поскъпването на хранителните продукти

14:56 | 07.05.08 г.

Покачващите се цени на селскостопанските продукти през последните месеци са повишили интереса на инвеститорите към отглеждането на зърнени култури върху все по-големи терени, което повишава цената на земеделската земя, съобщава Ziarul Financiar.

Понастоящем средната цена на земеделска земя е 1 500 евро за хектар (150 евро на декар) и според представители на пазара тази цена ще се утрои през следващите три години.

„Хората започват да инвестират. След като се присъединихме към ЕС, цените започнаха да се покачват с тенденция да се изравнят с европейските нива...“, казва Виорел Матей, председател на Националната федерация на румънските фермери.

Цената на житото е достигнала рекордни стойности през последните няколко месеца, като на румънския пазар житото се търгува на цена 250 евро за тон, след като цената му през април е отбелязала 150% по-висока стойност от тази през същия период миналата година. Подобна е ситуацията и при слънчогледа и царевицата, при които цената се е удвоила и дори утроила.

Фермерите, които притежават над 10 хил. хектара земя и имат желание да увеличат тази площ, също срещат трудности при намирането на компактни терени. Наред с това зърнопроизводството се очаква да се покачи със 70% през тази година в сравнение с 2007 г., докато цените ще останат високи заради недостига на селскостопански продукти, регистриран в световен мащаб през миналата година.

Специалисти от пазара коментират също, че е необходимо да се регламентира и законодателството, касаещо размяната и окрупняването на земята.

Смятано за непечелившо в продължение на дълго време, селското стопанство започна да привлича интереса на бизнесмените, особено през миналата година, когато цените на селскостопанските продукти са се утроили на фона на голямото световно търсене с цел консумация или производство на биогорива. Цените допълнително са тласкани нагоре от повишаващия се интерес на чуждестранните инвеститори от неразработените земи в Румъния с висок потенциал за растеж. Въпреки закона, който им забранява да купуват земя в Румъния до 2014 г., чужденците могат да купуват от дребни фермери, ако регистрират фирма в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
fallback