fallback

По 150 агенции за имоти затварят седмично във Великобритания

Броят на агенциите за имоти на Острова е намалял от близо 13 хил. в началото на годината до около 12 хил. към момента

10:14 | 07.05.08 г.

Броят на агенциите за недвижими имоти във Великобритания е намалял от близо 13 хил. в началото на 2008 г. до около 12 хил. към момента, сочат данни на анализаторската компания Debtwire.

Това означава, че средно около 150 клона са затваряли всяка седмица, като се счита, че темпото се ускорява, пише aboutproperty.co.uk.

Нещо повече, загубите на работни места ще възлязат на хиляди предвид това, че във всеки от тях работят средно по 4 брокера.

„Ироничното е, че няма недостиг на хора, които желаят да сменят жилището си, а просто без ипотека не могат да го направят“, обяснява Питър Кинг, председател на Националната асоциация на агенциите за имоти (NAEA).

„Агенциите са принудени да затварят, просто защото на жилищния пазар няма достатъчно движение и това вероятно ще окаже много по-широко влияние. Когато никой не сменя жилището си, се създава негативно настроение, което кара хората да харчат по-малко“, добавя той.

След десетилетие на ръст на жилищния пазар на Острова данните на Halifax и Nationwide показаха спад на цените на годишна база за първи път през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
fallback