fallback

Шотландският пазар на имоти остава най-устойчив на Острова

Регионът отчита ръст на цените от 13% през 2007 г.

15:49 | 29.04.08 г.

Пазарът на имоти в Шотландия остава най-стабилен в Обединеното кралство на фона на пазарните трусове на Острова, сочи изследване на Knight Frank.

Според данните на агенцията за имоти регионът отчита ръст на цените от 13% през 2007 г., което е най-голямото повишение във всички райони във Великобритания.

Въпреки това ръстът е съпроводен от спад от 16% на обема продажби, което е в синхрон с останалата част от по-широкия пазар.

„Очакваме среден ръст на цените на жилища в Шотландия от 1% за 2008 година и това ще бъде повече от всички останали британски пазари“, прогнозират от агенцията, цитирани от aboutproperty.co.uk.

По-рано от анализаторската компания Global Insight прогнозираха спад на цените с до 7% до края на годината във Великобритания и още 9% през 2009.

Въпреки това някои сегменти от пазара на имоти в Шотландия вероятно ще останат незасегнати. „Имотите в средния и долния ценови клас между 140 хил. и 180 хил. паунда вероятно ще бъдат стабилни, защото младите професионалисти и инвеститори се състезават за по-достъпните имоти, които излизат на пазара“, обясняват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 03.09.22 г.
fallback