fallback

Очакват ръст на незаетите офис площи в Прага

Големият обем на завършено строителство в Прага е в синхрон с високото ниво на наемна дейност през първото тримесечие на 2008 г.

17:44 | 25.04.08 г.

Делът на незаетите офис площи в Прага се очаква да се увеличи до края на годината заради завършването на много нови проекти, сочи информация на водещите консултантски компании в страната.

Делът на незаетите офис площи се е увеличил с 5,9% за първото тримесечие на годината. Увеличението е по-малко от очакваното, тъй като големият обем на завършено строителство почти съвпада с високото ниво на наети офиси.

Прага 3 и Прага 9 остават районите с най-ниско ниво на незаетост съответно с 2,1% и 2,2%, което се дължи предимно на ограничения обем обща наличност на тези локации. Най-високото ниво на незаетост е отчетено в Прага 7 с 14,6% дял на заетите площи, след който се нарежда Прага 6 с 12% свободни площи.   Общата наличност на модерни офиси в Прага (клас А и клас Б сгради с повече от 800 кв. м отдаваеми площи) се е увеличила до 2,253 млн. кв. м. Делът на новопостроените площи постепенно нараства – към края на първото тримесечие 69% от модерните офиси са новопостроени, а останалите 31% са модерни реновирани сгради. Сградите клас А са около 70%, а сградите клас Б са 30%.

Новонаетите офис площи през периода достигат 71 444 кв. м, което е значително увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Най-голяма активност регистрира районът Прага 4, където са били осъществени около 42% от общия обем на сделките.

Вторият по големина дял на заетите площи отбелязва районът Прага 1, следван от Прага 8. Най-активен е секторът на финансовите услуги – банкиране и застрахователна дейност, следвани от производствения сектор и строителството.   Наемите в първокласните сгради в централните локации са се увеличили през първото тримесечие на 2008. Наемите в централните градски части достигат 19-21 евро на кв.м. на месец, а в във вътрешността на града остаават между 15 и 17,5 евро на кв. м на месец.

Наблюдава се тенденция цените да се обявяват в евро по фиксиран валутен курс, за да се избегнат загуби от колебанията във валутните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 23.08.22 г.
fallback