fallback

Жилищата в Сочи поевтиняват за първи път, откакто е избран за Олимпиадата

От 20 март до 21 април цените са паднали с 2,7% до 4444 за 1 квадратен метър

11:37 | 25.04.08 г.

За първи път от избирането на Сочи за столица на зимната Олимпиада през 2014 г. цените на жилищата на вторичния пазар в крайморския град за месец се понижиха с близо 3%, пише руският вестник Комерсант. 

От 20 март до 21 април цените са паднали с 2,7% от 4574 долара до 4444 долара за квадратен метър, сочат данните на анализаторската компания Dailystroy.

Понижението е пряко свързано с липсата на официална информация за това къде ще има олимпийско строителство.

От юни 2007 г., когато Сочи спечели правото да е домакин на Олимпийските игри, цените са нараснали с 47%. Дотогава средната цена за жилище е била около 2000-2500 долара/кв. м, казва Олга Широкова от Blackwood.

За спад на цените от около 3% за последния месец говорят и брокери на имоти, които работят в Сочи. Според тях от началото на годината се наблюдава стабилизация, а към момента и бавно връщане назад на цените, което е свързано с намаляване на търсенето. Някои твърдят, че намалението стига и 5%, въпреки че официалните цени не падат, но купувачите получават големи отстъпки както на първичния, така и на вторичния пазар.

Основната причина за понижението е липсата на официални данни какви обекти ще се събарят в хода на подготовката за Олимпиадата, признават експерти. „Хората се притесняват да инвестират в имоти, защото концепцията за строителството на олимпийските обекти и инфраструктура като например пътища в центъра на града, не е утвърдена. Не се знае кои жилища може да се наложи да бъдат съборени”, пояснява Максим Бабенко от ИГ "Покров".

Само за два месеца след обявяването на Сочи за Олимпийска столица имотите поскъпнаха с над 20 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
fallback