fallback

Непубличните фондове за имоти в Европа трудно инвестират набрания капитал

През 2007 г. фондовете са инвестирали 69% от набрания през същата година капитал

19:41 | 24.04.08 г.

Европейските непублични фондове за недвижими имоти имаха проблеми с инвестирането на средствата, които привлякоха миналата година, сочат данни от последното проучване на тяхната асоциация Inrev.

През 2007 г. непубличните фондове за имоти са инвестирали 69% от привлечения през същата година капитал спрямо 90% за 2005 г. и 84% за 2006 г.

Особено засегнати са т. нар. опортюнистични фондове, казва Андреа Карпинтър от Inrev, по време на петата годишна конференция на асоциацията в Истанбул, цитирана от PropertyEU. Според нея спадът се дължи на ограничената наличност на дългово финансиране, която забавя инвестиционните планове на фондовете.

Обикновено инвестиционните фондове за имоти използват допълнително дългово финансиране за да увеличат възвръщаемостта от своя капитал и да постигнат заложените цели, пише Ройтерс.

Въпреки всичко в абсолютно изражение инвестираните средства в периода 2003-2007 са рекордни, поясняват от Inrev. Това обаче се случва на фона на значително повече привлечен капитал, затова на практика се наблюдава спад на съотношението.

Въпреки началото на кредитната криза през миналото лято плановете за набиране на капитал остават високи за 2008, като 68% от фондовете, които планират да привлекат средства тази година, очакват да надминат миналогодишните показатели.

Този оптимизъм отчасти се дължи на факта, че европейските пенсионни фондове все още искат да увеличат дела на средствата, които инвестират в имоти, смята Георг Алендорф, член на управителния съвет на Inrev.

По данни на Ройтерс непубличните фондове за имоти в Европа са привлекли 40 млрд. евро през 2007 г. Те са генерирали негативна възвръщаемост от 3,9% през изминалата година в сравнение с 21% през 2006 г. Общият капитал на тези фондове в Европа възлиза на половин трилион евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
fallback