fallback

ЦИЕ и скандинавските страни – следващите жертви на ипотечната криза?

Ипотечната криза може забави целия пазар в Европа, но двата региона са потенциално най-уязвими, предупреждава изп. директор на SEB Asset Management

17:24 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Източна Европа и скандинавските държави са най-вероятните пазари, които може да последват Великобритания в спада на пазара на имоти. Това е мнението на Барбара Кнофлах, изпълнителен директор на германския инвестиционен фонд за имоти SEB Asset Management.

По мнението й пазарът във Великобритания е бил първият, който е бил засегнат, тъй като е с най-голяма ликвидност.

Според нея ипотечната криза може да доведе до забавяне на целия пазар в Европа, но посочва двата региона като потенциално най-уязвими.

„Скандинавският пазар ще стане свидетел на значителен спад на доходността като ще бъде последван от Източна Европа“, предупреждава тя.

И на двата региона се е наблюдавало неустойчиво свиване на доходността през последните години.

Германия, Франция и Италия, които се характеризират с по-строг регулаторен режим, няма да пострадат толкова много, но също няма да са защитени при по-мащабно забавяне на икономиката.

Що се отнася до Великобритания, Кнофлах коментира, че германските инвеститори като ImmoInvest, които изцяло се бяха изтеглили от британския пазар през 2003 г., сега отново обмислят да се върнат на него.

„Ние бяхме много активни във Великобритания от 2001 до 2003 г., след което обаче срещнахме затруднения заради валутните курсове“, казва тя, уточнявайки, че неблагоприятният курс е утежнявал цената, която са плащали за инвестиция в имот там.

От думите й става ясно, че в момента британският пазар отново е привлекателен, като „фундаментът все още е стабилен, въпреки че банковият сектор бе много засегнат.“ Доходността се връща нагоре към 5%, а фактът, че повечето договори за отдаване под наем се сключват за дългосрочен период с възможност за корекция на цените само нагоре означава, че британският пазар се приближава по отношение риска до други международни пазари, смята Кнофлах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 08.09.22 г.
fallback