fallback

Земеделската земя във Великобритания поскъпна с 12% от началото на 2008

Основната група купувачи са фермери и компании в сферата на селското стопанство, които формират близо 60% от всички сделки

15:18 | 24.04.08 г.

Средната цена на земеделската земя във Великобритания отчита ръст от 12% от началото на 2008 г. досега.

Така средната стойност за земеделска земя в страната сега е 4621 паунда за акър* (или около 1142 паунда за декар). Година по-рано средната цена е била 3459 паунда за акър.

Висококачествената обработваема земя обаче може и стигне много по-високи цени, обясняват от консултантската компания Knight Frank, която е направила проучването.

„Трябва да се има предвид, че средната цена е само това – средна стойност. Все по-голямо количество земя сменя собственика си за далеч повече. Добрата обработваема земя редовно постига цена от над 6 хил. паунда за акър и очаквам тези продажби да увеличат средната стойност през останалата част на годината“, обяснява Андрю Шърли от компанията, цитиран от aboutporperty.co.uk.

Ключов фактор за поскъпването на земята е нарастването на търсенето с 19%, докато предлагането не се променя значително.

Основната група купувачи са фермери и компании в сферата на селското стопанство, които формират близо 60% от всички сделки.

Ирландските и скандинавските фермери, които доскоро са били основна движеща сила на пазара, вече имат по-малко влияние, защото се пренасочват към местните си пазари.

*1 акър = 4046,85 кв. м

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 08.09.22 г.
fallback