fallback

Забавянето на банковия сектор в Лондон ще засегне офис пазара

Всеки 10 хил. съкращения на работни места в Лондон се равнява на 1 млн. кв. фута (около 93 хил. кв.м) намаление в необходимо офис пространство

16:23 | 21.04.08 г.

Съкращаването на работните места в банковия сектор в района на Лондонското сити и Докландс ще се отрази върху абсорбцията на офис площите в европейската финансова столица, съобщава PropertyWeek.com.

„Банковият сектор е основен наемател на офис площи в ключовите европейски градове, така че очевидно всяко забавяне в неговата наемателска активност ще окаже ефект върху общата наемна дейност в Европа“, съобщават от Cushman & Wakefield.

„Лондон е единственият банков център в Европа, който отбеляза спад от 92% в наемната активност през последното тримесечие на 2007“, посочват от компанията.

Всеки 10 хил. съкращения на работни места в Лондон се равнява на 1 млн. кв. фута (около 93 хил. кв.м) намаление в необходимо офис пространство, казва Гай Дютил от Cushman & Wakefield.

Общото ниво на заетост на офис пространствата през последното тримесечие на миналата година в ключовите европейски градове – Лондон, Париж, Франкфурт, Москва, Будапеща и Прага е по-малко в сравнение с нивото в края на 2006 г., каза Дютил.

В края на миналата година Париж отбеляза най-високо ниво на заемане на банкови помещения с обща площ 575 174 кв. фута (53 435 кв. м)., докато това ниво е било най-ниско в Лондон с площ 44 575 кв. фута.

„Следващите от три до шест месеца ще са решаващи. Ако поведението на отбягване на риска се задържи, съществува опасността по-сериозен вторичен ефект да застигне пазара на офис имоти, но едва ли ще е в степента, в която се прояви в Лондон“, казва Дютил.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback