fallback

Южнокорейски пенсионен фонд ще вложи 800 млн. долара в имоти в чужбина

Петият по големина в света пенсионен фонд, NPS, планира да се възползва от ниско оценени активи, които излизат на пазара

12:11 | 18.04.08 г.

Южнокорейският национален пенсионен фонд National Pension Service (NPS) е отделил 800 млрд. вона (806,8 млн. долара) за покупка на имоти в чужбина през тази година, съобщават от фонда, цитирани от Ройтерс.

Петият по големина в света пенсионен фонд, който очаква стойността на активите му да нарасне до 250 трлн. вона до края на годината, планира да диверсифицира портфолиото си (80% от което през 2007 г. е формирано от облигации) чрез инвестиции в акции и други активи с висока доходност.

„Предвид спада на цените на имотите в резултат на забавянето на глобалната икономика, откриваме повече възможности за закупуване на ниско оценени активи. Тази година планираме да увеличим дела на инвестициите си в САЩ, където на пазара излизат редица ниско оценени активи“, казва Куаг Дае-Уан, който оглавява подразделението за инвестиции в чужбина на NPS.

Планираните разходи за чуждестранни имоти през 2008 г. са два пъти от тези през 2007 г. Фондът започна покупка на имоти извън страната през 2006 г. чрез инвестиционни фондове.

NPS купува бизнес имоти, сред които офис и логистични центрове. Тази година планира да навлезе и в жилищния сегмент.

NPS, който планира да стане вторият по големина пенсионен фонд в света до 2012 г., цели да постигне около 8% възвръщаемост от покупките на имоти в чужбина.

Недвижимите имоти са част от алтернативното инвестиционно портфолио на фонда, което включва също и инфраструктурни обекти и участие в частни фондове. През 2007 г. пенсионният фонд е направил инвестиции на стойност 539 млн. долара в чуждестранни алтернативни активи, от които покупките на имоти формират по-малко от половината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 22.08.22 г.
fallback