fallback

Частният сектор ще може да инициира предоставянето на концесии

Промените в закона предвиждат удължаване на максималния срок за концесия на морските плажове от 10 г. на 20 г.

17:16 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предвижда се правна възможност инициативата за предоставянето на концесии да идва от частния сектор, гласят част от приетите днес от правителството предложения за промени в Закона за концесиите. За целта обаче частното юридическо лице трябва да мотивира целесъобразността от предоставянето на съответната концесия както за себе си, така и да държавата, вкл. и с представяне на прединвестиционни проучвания за обекта на концесията.

Предложените промени предвиждат също възможност за удължаване срока на концесията (каквато досега нямаше) в рамките на максималния законоуставен срок от 35 г.

Правителството предлага да се допуска възможността морските плажове да могат да бъдат давани под наем за срок до 5 години, което е алтернатива на досегашното положение, при което плажовете се предоставят за управление от съответните общини. При този вариант управлението на плажовете ще стане отговорност на държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

От друга страна, промените в закона предвиждат удължаване на максималния срок за концесия на морските плажове от 10 г. на 20 г., с което се цели стимулиране на концесионерите да правят повече инвестиции. 30% от размера на концесионното възнаграждение или от наема ще постъпват в бюджета на общините, на чиято територия се намира плажът.

С влизането в сила на промените в Закона за концесиите ще отпадне изискването за обнародване в „Държавен вестник” на решението за откриване на процедура за предоставяне на концесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
fallback