fallback

12 млн. лв. платени за компенсация на жилищно-спестовни влогове през 2007

Средствата са компенсирали 2684 жилищно-спестовни влога, като средната изплатена компенсация по влог е в размер на малко над 4 хил. лв.

13:14 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Близо 12 млн. лв. са изплатени през 2007 г. за компенсация на дългогодишни жилищно-спестовни влогове, се казва в представения днес на заседание на Министерски съвет отчет за миналата година на Управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд.

Средствата са компенсирали 2684 жилищно-спестовни влога, като средната изплатена компенсация по влог е в размер на малко над 4 хил. лв.

Съгласно Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищни спестовни влогове средствата от фонда се изразходват за компенсиране на жилищно-спестовни влогове чрез левова компенсация на определените към 31 декември 1990 г. спестовни числа по тях.

Средствата от фонда се формират от субсидия в размер на 1% от приходите в държавния бюджет, която за миналата година е 16,05 млн. лв. Във формирането на сумите влизат и 30% от постъпленията във фонд Жилищно строителство на държавните предприятия, като този дял за миналата година 301 хил. лв. Участват и постъпления от дарения от български и чуждестранни лица и от продажба на недвижими имоти, отнети в полза на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 08.09.22 г.
fallback