fallback

Отдават на концесия Западния парк в София

Има дългосрочна идея за въвеждане на задължително озеленяване по покривите на новостроящите се сгради в столицата

11:51 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Работи се по отдаването на концесия на Западния парк в столицата, заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран БТА.

Според условията, които подготвя дирекцията "Архитектура и градоустройство", там трябва да бъдат възстановени алпинеумът, увеселителните съоръжения и да има две преместваеми заведения.

По думите на Диков концесията ще бъде за територията на парка от бул. "Сливница" до кв. "Гевгелийски". Според главния архитект, напълно е възможно, когато бъде отдаден на концесия, паркът да бъде ограден и да се заключва вечер.

Диков откри в Централния военен клуб международна конференция "Зелени площи, ключ към устойчиви градове" с участието на представители от Германия, Словения, Гърция, Унгария, Италия, Полша и България.

Главният архитект на София посочи, че Столичната община работи по пет направления за развитието на зелената система. Сред тях са запазването на съществуващите зелени територии и изграждането на нови, а най-дългосрочна е идеята за въвеждане на задължително озеленяване по покривите на новостроящите се сгради, подобно на практиката, прилагана в Токио.

Общината се надява на експертна и финансова помощ от Европейския съюз, за да възвърне София славата си на един от най-зелените градове в Европа, заяви Диков. Според него 1 млрд. лв. са необходими за отчуждителните процедури за изграждането на нови паркови територии.

Тази година ще бъдат изградени парк "Възраждане" и парк в район "Лозенец". Ще се работи по разширяването на северния парк, добави той. Диков уточни, че ще се извършат процедури по устройството на източен парк в район "Младост".

По-рано тази седмица по време на конференцията за недвижими имоти BalRec Петър Диков заяви, че бъдещето на София зависи от състезанието между мол-културата и градските пространства, тъй като в момента градът се е превърнал в огромен хаотичен паркинг, а целта е столицата да се преобрази, за да може отново да се ползва от хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
fallback