fallback

Българска компания строи осем търговско-индустриални парка в страната

Инвестицията в парковете в Пловдив и Бургас е 20 млн. евро за всеки

12:00 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската инвестиционна компания Инвестра АД съобщи, че смята да изгради верига от осем търговско-индустриални парка в различни градове в страната. Парковете ще бъдат построени според нова концепция, наречена от компанията “ТИ ПАРК-ове”.

Парковете представляват обособена зона, на чиято територия се извършват различни видове дейности, свързани с търговия с индустриални стоки, складови и логистични, а също така и спомагателни дейности.

Предвижда се изграждането на такива паркове в близост до всички основни градове на България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Благоевград.

Терените за проектите варират от 40 до 150 дка, според икономическото развитие на регионите, съобщават от компанията.

Различните паркове ще са с РЗП от 30 до 100 хил. кв. м. Тази площ ще бъде разделена на търговска, офис и складова част, като са предвидени и сервизни помещения.

По този начин всеки наемател ще разполага със собствен шоурум, висок клас офис и функционален склад под един покрив. Инвестицията в парковете в Пловдив и Бургас възлиза на 20 млн. евро за всеки. Планира се най-мащабната инвестиция да бъде в София.

“Търговско индустриалните паркове, които Инвестра строят, са една допълваща познатите до момента схема”, коментират от Forton International, които са eксклузивен консултант и агент по отдаването под наем на първия проект в Пловдив.

“Те се различават от класическите търговски паркове с наличието на складове и офис помещения, които значително подпомагат и улесняват дейността на търговците, а от индустриалните и логистични паркове - с наличието на търговска и представителна площ.”

Сред основните предимства на концепцията от компанията посочват мултифункционалност на зоната, добра локация, синергична среда, пълeн мениджмънт и сервиз, обединяване на целия бизнес под един покрив, национално покритие чрез изграждането на осем парка в най-големите градове на България.

Първият ТИ ПАРК ще бъде построен в Пловдив на територията на Община Марица. Теренът, на който ще бъде изграден търговско-индустриалният парк, граничи на север с основната пътна артерия, свързваща автомагистрала “Тракия” с града, а от юг с друг път, който обслужва множество вече съществуващи индустриални обекти и който на изток се свързва с пътя за Пловдив. Общата РЗП на ТИ ПАРК Пловдив възлиза на около 50 хил. кв. м, с подсигурени над 700 паркоместа за леки и 80 места за товарни автомобили.

ТИ ПАРК Пловдив ще включва 4 модула за търговия на индустриални стоки, в които всеки наемател ще разполага с шоурум с лице към търговските улици, офис част и функционален склад, сервизни помещения, работилница и др. Отдаваемите единици, включващи шоурум, офис и склад, варират от 450 до 3 хил кв. м. Освен тези модули в парка ще се изградят 4 бизнес сгради, предназначени за индивидуални наематели. В центъра на пловдивския търговско-индустриален парк ще бъде разположена 7-етажна офис сграда с хеликоптерна площадка на покрива.

Основният сегмент наематели за този вид паркове са фирми, развиващи дейности в областта на търговията и производството на индустриални стоки - компании, занимаващи се с леки високорентабилни производства, полиграфически дейности, производство на детайли или електроника, асемблиране на ИТ техника, сервизна дейност, колцентрове и центрове за проучвателно-развойна дейност и др.

До края на лятото фирмата инвеститор Инвестра АД е в готовност да стартира строителството на пет търговско-индустриални парка от веригата ТИ ПАРК.

Архитект и проектант на е Архитектурно Студио Artec Design.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 12.09.22 г.
fallback