fallback

Прогнозират поевтиняване с 15 на сто на британските жилища за две години

Повишените разходи по заемите и поевтинелите жилища пък ще увеличат лошите ипотечни кредити, смятат от Morgan Stanley

09:59 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания ще паднат с около 15 на сто през следващите две години, ако условията на кредитния пазар не се подобрят, съобщи Financial Times, цитирайки прогнози на Morgan Stanley.

Новият доклад на анализатори и икономисти на инвестиционната банка показва, че увеличените разходи по ипотечните кредити вследствие на кризата вероятно ще имат значителен ефект върху цените на имотите. Ако лихвите се стабилизират на сегашните си нива, от Morgan Stanley очакват цените на жилищата да паднат с 10 на сто тази година и с около 4 на сто през следващата.

Това понижение, което, коригирано с инфлацията, ще бъде около 20 на сто, ще доведе цените на жилищата до нивата им от началото на 2006 г. и ще остави кредитополучателите с по-големи задължения от стойността на домовете им, пресмятат от Morgan Stanley. Всяко по-нататъшно увеличение на лихвите по ипотечните кредити ще доведе до още по-голям спад на цените на жилищата.

Според доклада на банката повишените разходи по заемите и по-ниските цени на жилищата пък ще увеличат лошите ипотечните кредити спрямо сегашните им ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 20.08.22 г.
fallback