fallback

Кои са най-ключовите пазари в света за търговските вериги?

Топ дестинациите за инвестициите на търговците са развиващите се пазари заради ръста в потреблението и формиращата се там средна класа

11:14 | 11.04.08 г.

Търговците очакват основният двигател за техния бизнес през следващите пет години да са развиващите се пазари като Индия, Украйна и Русия, съобщава PropertyWeek.com.

40% от търговските вериги прогнозират ръст, генериран от развиващите се пазари, а 25% смятат, че принос за този ръст ще имат техните вътрешни пазари, гласи проучване на CB Richard Ellis.

„Растящите лихви и интензивната експанзия към развиващите се пазари в световен план ще поддържат бързия ръст в потребителските разходи и формиращата се „средна класа“ в много от тези страни“, казва Питър Голд, шеф на отдела за международна търговия към CB Richard Ellis за Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

Индия се оказва най-атрактивна сред развиващите се пазари, като 27% от анкетираните международни търговски вериги вече са открили първия си магазин в региона през изминалата година или възнамеряват скоро да предприемат такава стъпка. Пазарът е изключително привлекателен заради голямото търсене и оскъдното присъствие на международни търговци.

Украйна и Русия се нареждат съответно на второ и трето място сред най-популярните пазари.

Според проучването това очертава тенденцията търговските вериги да се установяват в основни развиващи се пазари – като Русия – и след това да навлизат в по-малки съседни страни като нормално продължение на техния бизнес. Друг пример са търговците, които вече са стъпили на сингапурския пазар и сега поемат курс към Малайзия, която е на четвърто място по популярност.

За бизнесмените от голямо значение е наличността на недвижими имоти на новите пазари.

За проучването са били анкетирани 300 търговци от целия свят, управляващи общо 25 000 магазина.

Десетте най-атрактивни дестинации за развитие на търговия сред нововъзникващите пазари са Индия, Украйна, Русия, Малайзия, Турция, Южна Африка, Тайланд, Китай, Мексико и Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 28.08.22 г.
fallback