fallback

МВФ: Великобритания може да пострада най-тежко от финансовата криза

МВФ очаква британските банки да загубят от световната ипотечна криза над 20 млрд. паунда, или еквивалента на 3% от БВП

15:34 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания може да се окаже с най-тежки поражения от глобалната кредитна криза, тъй като загубите на банковата система там са по-големи от където и да било другаде по света, сочи нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Telegraph.

МВФ очаква британските банки да загубят повече от 20 млрд. паунда, или еквивалента на 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), от световната ипотечна криза.

Американските банки, за които се смяташе, че ще понесат най-големия удар, ще загубят 72 млрд. паунда, което се равнява на 1,4% от БВП на САЩ. За сравнение, загубите в Япония са 5 млрд. паунда, а тези в Китай – 1,5 млрд. паунда. Страните от еврозоната са загубили 61,5 млрд. паунда – 1,7% от БВП.

Анализаторите и представителите на опозицията са на мнение, че данните на МВФ са в противоречие с твърденията на финансовия министър Алистър Дарлинг, който настоява, че Великобритания е в състояние да удържи на финансовата криза.

Кредитополучателите ги очаква дори още по-висока стойност на кредитите, тъй като банките се опитват да възстановят загубите си, като повишават цените на ипотеките, заемите и разходите за кредитни карти.

Това означава, че домакинствата ще имат по-високи разходи през следващите месеци, дори и след като Централната банка на Англия намали лихвените нива днес.

Въпреки че банката понижи основния лихвен процент на три пъти през последните месеци, разходите за ипотечните кредити са се повишили рязко, коментира изданието. За финансовите институции е станало все по-трудно да набират нови средства, което води до повишаване и на разходите по обслужване на ипотеките.

Британските банки имат експозиции на стойност милиарди паунда към американските рискови ипотеки (при които скъпи жилища са били предлагани на хора, които не могат да си ги позволят), след като дълговете са били продадени от американските банки и са купени от британски финансови институции.

Някои британски банки пък директно са кредитирали домакинства със съмнителна платежоспособност както в САЩ, така и във Великобритания.

Вчера МВФ понижи прогнозата си за ръста на британската икономика тази година до 1,6%. Въпреки това Дарлинг потвърди официалните прогнози на правителството за ръст от между 1,75 и 2,25%.

По неговите думи, въпреки че от МВФ са намалили очакванията си за всички страни, техните прогнози за Великобритания са понижени с повече в сравнение с останалите държави.

Наскоро МВФ предупреди, че цената на жилищата на Острова може да падне с до 10% през идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 08.09.22 г.
fallback