fallback

Хисаря иска да развива минералните бани в курорта

Преди 2 години министерството на здравеопазването затвори баните с мотива, че функционирането им не е рентабилно, а постъпленията са под очакваните

17:45 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Замяна на имоти в Хисаря, чрез която ще стане възможно развитието на минералните бани, предлага кметът на общината Георги Пирянков. Преди ден той е изпратил писмо до министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, в което обосновава своето искане.

Предложението включва замяната на изградената нова балнеолечебница в града, която е с отстъпено право на строеж, срещу получаването от общината на собственост върху старата сграда на „Момина баня”, част от хисарските минерални бани, строена с доброволен труд от жителите на едноименния квартал, предлага кметът. Според кмета общината заедно с министерството трябва да изберат лицензирана фирма, която да оцени капиталите.

В момента и шестте хисарски бани са държавна собственост, но са построени върху земя публична общинска собственост.

Поне една от баните в Хисаря да стане общинска собственост е важно за туристите и жителите на курортното градче. Преди 2 години министерството на здравеопазването затвори баните с мотива, че функционирането им не е рентабилно, а постъпленията са под очакваните. В момента само една минерална баня в курорта работи.

Ако от здравното министерство одобрят идеята за замяната на земята, предложението на кмета инж. Пирянков ще се гледа от Общинския съвет.

Междувременно се разбра, че сградите на известните някога Красновски минерални бани, които се намират в западната част на община Хисаря, ще се реконструират в модерен хотелски комплекс. Към почивната база ще има и модерен рехабилитационен център, който ще ползва топлата лечебна минерална вода. Фирма „Акварекс – 1” ще инвестира в проекта, подготвен от „Архстудио – Ш”. От фирмата не уточниха размера на инвестицията.

Към досегашния комплекс със стаи ще се монтират още 6 едноетажни и 8 двуетажни къщи и открит плувен басейн. Общата разгъната застроена площ на комплекса е 4337 кв. м, от които 980 кв. м. се падат на къщичките. Новата сграда напълно ще запазва облика на старата минерална баня, но по-модернизирана и луксозна. В старата част на зданието по всички етажи ще има всичко необходимо за специализиран спа център. Ще бъдат построени и два басейна с обслужващите ги помещения, а на по-горни етажи – фитнес зала, лекарски кабинет и помещения за арома-, музико- и физиотерапия. В новата част ще бъдат разположени хотел с рецепция, лекарски кабинет и офис заедно с 8 апартамента и ресторант на 2 нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 04.09.22 г.
fallback