fallback

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в България е 878 млн. евро за 2007

Основната част от сделките остават в София, преобладават инвестициите в офис проекти

09:45 | 09.04.08 г.

През 2007 г. инвестиционният пазар на бизнес имоти в България достига около 878 млн. евро, което е ръст от 35% на годишна база, сочат данни от анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE). Данните са приблизителни поради липсата на прозрачност на пазара в страната, като в анализа са включени само големите сделки, уточняват от компанията. 

От Елта Консулт, асоцииран партньор на CBRE за България, коментираха за Investor.bg, че обикновено различни проучвания, осъществени от различни компании, са базирани на различни критерии, което прави съпоставката между тях невъзможна. Като пример бе посочен различният минимален обем на дадена сделка, необходим за да бъде включена в дадено проучване.

Наред с това често оскъдната информация за дадена сделка, като финансови параметри и други подробности, препятства допълнително изчерпателността на проучването.

За миналата година в страната са извършени 40 големи сделки, основната част от които са в София. По-голямата част от продадените имоти са офиси (15) и търговски сгради (10).

Въпреки увеличаването на инвестиционния обем той продължава да бъде два-три пъти по-малък от тези във водещите страни в Централна и Източна Европа. „Очакваме България да достигне тези нива през следващите 2-3 години в резултат на нарастващото доверие в страната и все по-силния интерес от страна на водещи чуждестранни инвеститори“, пише в анализа.

През 2007 г. в страната стартираха мащабни проекти някои от най-големите и известни инвеститори в света, което дава основания да се очаква положително развитие на пазара на имоти що се отнася до количество проекти, посреднически услуги, управление на имоти, прозрачност и други, смятат консултантите.

Сред най-големите сделки през миналата година са мениджърското обратно изкупуване на Landmark, Sofia Airport Centre на Tishman International и GE Real Estate, тази на Urbas Guadahermosa за смесена схема зад Централна гара и други.

Анализът на инвестиционния обем сочи, че София отново води с над 358 млн. евро, следвана от Варна (182 млн. евро) и Пловдив (147 млн. евро). 41% от всички инвестиции са били направени в София спрямо 82% през 2006, 21% са във Варна (спрямо 5% през 2006) и 22% са реализирани в Пловдив.

Офис проектите съставляват приблизително 44% от всички инвестиции (спрямо 25% през 2006), следвани от търговски проекти с 36% (при 32% през 2006). Така търговските и офис схемите остават най-привлекателни за инвеститорите, като заедно формират около 80% от всички инвестиции през 2007.

От CBRE предполагат, че тази тенденция ще се запази и че тези сегменти ще останат най-атрактивни за инвеститорите, особено офис площите клас А.

Чуждестранните инвеститори отново остават основен двигател на инвестиционния пазар, като формират близо 94% от общия обем спрямо 89% през 2006. Сред най-активните играчи са инвеститори от САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Испания, Гърция, Близкия изток и Израел.

Забелязва се активиране и от страна на местните инвеститори. Започвайки от нула през 2006 г., инвестициите, направени от български предприемачи, достигат 13% от общия инвестиционен обем към края на 2007.

Това ще доведе до по-изострена конкуренция между местните и чуждестранните инвеститори, което пък ще от полза за качеството на сградите, смятат от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
fallback