fallback

Парцелите в Сочи – по-скъпи от московските, депутати искат разследване

Олимпиадата през 2014 г. по всяка вероятност ще струва около три пъти повече от планираните 12 млрд. долара,

11:58 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Резкият скок на цените на земята в Сочи трябва да бъде предмет на специално разследване, предлагат в писмо до премиера на Русия депутати от Държавната дума, съобщава Прайм-Тасс.

В документа се посочва, че засега никой не контролира изразходването на средствата от държавната корпорация Олимпстрой, която започва строителството на инфраструктурата и основните олимпийски обекти в Сочи.

Според депутатите Олимпиадата през 2014 г. по всяка вероятност ще струва около три пъти повече от планираните 12 млрд. долара, тъй като в посочените средства не е включено строителството на стигащи до Сочи магистрали и на откупуването на поземлени участъци от частни лица. А цените на парцелите в Сочи скачат неимоверно.

Посочва се, че по последни данни част от поземлените участъци в Сочи имат цени, които дори за Москва са рядкост и по тях се продават парцели в най-скъпите квартали на руската столица. Например, цената на парцел за застрояване от 100 кв. м достига 500 хил. долара. Депутатите смятат, че за Сочи такива цени на земята са твърде високи и икономически необосновани.

От ръководството на Олимпстрой пък отговарят, че посочената сума за Олимпиадата в Сочи засега е само ориентировъчна, тъй като досега никой от проектите на планираните за строителство 243 обекта в Сочи не е окончателно завършен, за да се пресметне колко точно ще струва строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
fallback