fallback

Строителният сектор в Румъния все по-атрактивен за инвестиционните фондове

Инвеститорите очакват високите нива на растеж на компаниите от сектора да се запазят поне през следващите пет години

12:09 | 04.04.08 г.

Пазарът на строителни материали в Румъния привлича все повече инвестиционни фондове през последните две години, благодарение на високия си темп на развитие и високата рентабилност, съобщава Ziarul Financiar.

Фондове като Enterprise Investors, Oresa Ventures и Advent International са предприели придобивания на този пазар, който се оценява на около 6,5 млрд. евро за миналата година, след като фондовете регистрираха годишен ръст от 30% и се надяват на добра възвръщаемост при излизане от инвестициите си след пет години.

„Очакваме този пазар да продължи да се разраства с бързи темпове, благодарение на интензивните инвестиции в жилищно, бизнес и индустриално строителство, както и в инфраструктура и проекти за реновиране“, казва Корнел Мариан, управляващ директор на Oresa Ventures Romania.

„Обхватът на пазара за строителни материали е вече доста широк, което благоприятства растежа на ключови компании и ги прави атрактивни за световни играчи, както и за евентуално листване на борсата, което ще осигури печеливша exit стратегия“, добавя той.

Сред сделките на Advent International са производителя на сухи мазилки Bengoss Comimpex за 18,9 млн. евро, а Enterprise Investors е придобила групата за строителни материали Simcor за 53 млн.евро.

„Производителите на строителни материали ще останат атрактивни за придобиване, докато поддържат нивата си на ръст и печалба“, казва Кристиан Наку, партньор в полския инвестиционен фонд Enterprise Investors. „Според някои прогнози тези нива ще се запазят поне за период от пет години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 01.09.22 г.
fallback