fallback

София ще бори задръстванията с 5 подземни и 20 надземни паркинга

Два от подземните паркинги ще са в близост до метростанции в центъра на столицата

11:28 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

В София предстои строителството на пет подземни паркинга с общо 4 хил. места за автомобили. Това каза главният архитект на столицата Петър Диков по време на работна закуска с членове на Българо-американската търговска камара.

Два от паркингите ще са в близост до метростанции (до Шератон и под пл. „Княз Александър I"), а други два ще се намират в района на пл. „Възраждане“ и в района на „Цар Борис III“.

Освен това предстои строителството на още 20 малки паркинга, предимно в кварталите на София. Първите процедури за строителството на подземните паркинги се предвижда да стартират до месец.

Скоро предстои и старт на втора процедура за строителството на втората линия на метрото, като горната граница на заплащането ще бъде най-ниската оферта от предишния конкурс.

„Държавата не дава инструмент на общината за ограничаване на идването в столицата на хора от провинцията“, каза, от своя страна, кметът на София Бойко Борисов, което по думите му е една от причините за задръстванията от автомобили в града и за недостатъчното детски градини.

Занапред общината смята във връзка с инфраструктурата на кварталите на града да възлага чрез обществени поръчки строителството на фирми на цялостната инфраструктура, а не на парче, като например водоснабдяване, строителство на пътя и евентуално електроснабдяване.

По мнението на Диков през следващите две-три години най-бързо развиващата се зона на София ще бъде тази край летището, като там предимно ще се строят офис сгради и логистични обекти.

Главният архитект каза още, че продължава да смята, че зоната около Кремиковци трябва да се използва за други цели, „различни от сегашните“.

На въпрос на заместник-председателя на Българо-американската търговска камара относно приватизацията на Топлофикация София от ръководството на общината отговориха, че по всяка вероятност тя ще се проточи до средата на следващата година, тъй като общината би искала „процедурата да бъде открита и честна“.

От общинското ръководство отбелязаха, че само за проектиране през настоящата година от общинския бюджет са заделени над 18 млн. лв., което е най-голямата сума, отпускана досега по това перо. Най-големите капиталови разходи на общината за тази година са за разширение на метрото, като представляват над 60 на сто от всички капиталови разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
fallback