fallback

10 пазара на имоти в света, които ще растат

Къде инвестицията в имоти ще се окаже разумна инвестиция въпреки слабостта на сектора в световен мащаб?

10:52 | 03.04.08 г.

Макар и глобалният пазар на недвижими имоти да показва признаци на слабост заради пресъхващите кредитни потоци, някои места остават готови за ръст. За да ги открие, списание Forbes разглежда икономическото развитие, инфлационните нива, правата на собственост върху имоти и достъпа до кредитиране на развиващите се пазари, за да анализира жилищните условия в столиците и бизнес центровете. Очакванията не са за рязък скок на цените на имотите на тези пазари в рамките на следващите 12 месеца, а по-вероятно през следващите пет години те да се докажат като разумни инвестиции.

Например Тел Авив. Столицата на имотите в Израел беше в затруднено положение в края на 90-те години и началото на 2000 г., докато страната се бореше с дефлацията. През 2006 г. слабостта на пазара доведе до спад на цените от 4%, по данни на Knight Frank. Миналата година обаче цените нарастват с 2%. Възходящата тенденция се очаква да продължи, предвид стабилния икономически ръст на страната през 2007 г. (5,1%) и прогнозата за 3,8% тази година, според Международния валутен фонд.

Или Куала Лумпур, столицата на Малайзия и един от големите печеливши в световната търговия, където икономическият ръст има темповете на съседните страни от Югоизточна Азия, но нивото на инфлация и потребителските цени стават едни от най-ниските в региона. Това означава повече пари в икономиката и по-голям дял от тях у хората. Според Knight Frank цените на жилищата в някои райони на Куала Лумпур се качват с между 50% и 60% над първоначалната офертна цена, а строителните компании едва успяват да отговорят на търсенето.

На трето място в класацията е Перу, което изостава от Чили, Аржентина и Бразилия що се отнася до строителство на жилища, но се очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне силно. Според данните на МВФ тази година се очаква ръст от 6% в Перу спрямо 5% за Чили, 5,5% за Аржентина и 4% за Бразилия

На четвърто е Чили, както заради очакванията за стабилен икономически ръст, така и заради достъпа до кредитиране и правата на собственост, които отговарят на тези в европейски страни като Белгия и Испания.

Тайланд се нарежда на пета позиция. Двата най-значителни пазара в страната са този на апартаменти в Банкок и този на вили в Пукет. В Банкок има и добре развит пазар на наеми.

Шеста е Йордания, където реалният ръст на БВП изпреварва този на страните, производителки на петрол в Близкия изток като Иран, Саудитска арабия и Кувейт. Въпреки това в страната се шири бедност, а безработицата спира развитието на пазара на жилища. Членството в Световната търговска организация и свободната търговия със САЩ, както и добрият достъп до кредитиране, правят пазара интересен за наблюдение.

На седмо място е ЮАР. Заради ограниченото предлагане на луксозни имоти в Кейп Таун и Йоханесбург цените им нарастват с 5,25% миналата година. Като цяло икономиката е в добро състояние – реалният ръст е малко под 5% и не върви в комбинация с висока инфлация както в други страни в Субсахара. Друг положителен признак е поскъпването с между 7% и 19% на бизнес имотите.

Мароко заема осмото място заради стабилния си икономически ръст и ниска инфлация, които донесоха много ползи за пазара на имоти. Така например натрупването на богатство в Казабланка и Рабат доведоха до повишено търсене на имоти с по-високо качество. Добър достъп до кредитиране и нарастващ туризъм са също характеристики на страната.

Макар и още класифицирана като развиващ се пазар, Чехия, която е на девето място в класацията, вероятно скоро ще бъде извадена от този списък заради икономическите си показатели, които са стабилни като тези в Западна Европа, пише списанието.

На последно място сред Топ 10 се нарежда Колумбия, където инфлацията е на най-ниското си ниво от десетилетие и преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват, като голяма част от средствата са насочени към Богота.

В класацията не се включени някои развиващи се пазари като например Латвия и Естония поради високата им волатилност, се уточнява в статията. Използвани са данни от доклада за конкурентоспособността на Световния икономически форум и проучване на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback