fallback

Ървайн, Калифорния - градът на призраците от ипотечната криза

Как за кратко време изчезва процъфтяващата индустрия на високорисковите ипотеки и 4 хил. добре платени работни места?

15:15 | 28.03.08 г.

Кризата с високорисковите ипотеки разклати цялата щатска икономика. Но може би никое друго място не почувства удара й толкова силно, колкото град Ървайн в окръг Каунти, Калифорния, пише CNN.

Преди година в Ървайн развиват дейност 18 кредитора за високорискови ипотеки, сред които много от големите играчи в сектора като New Century Financial и Option One. След това, за съвсем кратък срок, 4100 добре платени чиновнически работни места изчезват. Това е около 2% от работната сила на града.

И макар това да не звучи като огромна загуба на работни места, последвалият ефект от срива на някога процъфтяващия сектор излиза далеч извън сферата на ипотеките.

Ървайн става център на т. нар. subprime индустрия (секторът на високорисковите ипотеки) почти случайно. В средата на десетилетието, когато бизнесът с отпускане на ипотеки на по-рискови клиенти набира сила, много висши служители в големите компании от сектора се отделят и създават собствени офиси в района.

Освен това в близост до Ървайн има и други големи кредитори от този тип, сред тях Ameriquest Mortgage в град Ориндж. Дори компаниите, чиито централи не са в Ървайн или близо до него, откриват офиси в района в опит да се възползват от концентрацията от специалисти, които той предлага.

Балонът на сектора обаче се спуква дори по-бързо, отколкото нараства. New Century, която беше втората по големина компания в сектора в страната с отпуснати високорискови ипотеки в размер на 51,6 млрд. долара, започна процедура по обявянане на фалит през април миналата година и месец по-късно спря дейност. Option One, подразделение на H&R Block, затвори в края на миналата година, след като опитите фирмата да бъде продадена на Cerberus Capital Management не успяха.

„Всъщност някои хора тук още стоят в недоумение и си задават въпроса как стана това. Просто стана твърде бързо“, казва Джаки Елис, изпълнителен директор на търговската камара в Ървайн. „Обикновено, когато пазарът тръгне надолу, спадът е бавен. Не това обаче се случи тук.“

Много от хората, които са работили в сектора - шефове със стотици подчинени, се борят да се справят със ситуацията. Пример за това е Кент Коуп - старши вицепрезидент и директор продажби във First NLC Financial Services преди собственикът му Friedman, Billings, Ramsey Group, да затвори подразделението през август. Коуп още си търси работа.

До края на годината близо 9000 работни места в сферата на високорисковите ипотеки в окръг Ориндж изчезват. Голяма част от хората не успяват да си намерят нова работа. И това е само част от икономическите проблеми.

Доставчици и фирми от сферата на услугите от хотели и ресторанти до дилъри на принтери и разработчици на софтуер, които в една или други степен са били зависими от кредиторите за голяма част от бизнеса си, също е трябвало да съкратят персонала.

Днес офис кулите в центъра на Ървайн, в които преди са се помещавали кредитори като New Century и Option One, имат много празни етажи. По изчисления на търговската камара около 20% от офис площите клас А в града стоят празни, което е рекордно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 01.09.22 г.
fallback