fallback

До седмица инвеститорът в Баня влиза във владение на общинските имоти

Според кмета на община Карлово общинските интереси не са добре защитени, но готвените за целта промени в устава на дружеството инвеститор не бяха приети

09:35 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

До 7 дни „Спортен комплекс” АД ще влезе във владение на имотите, апортирани в Баня и съседното село Соколица. Общинските съветници гласуваха кметът на община Карлово Найден Найденов да подпише заповед, с която смесеното дружество да стопанисва спортната база в курортния град и още около 1000 дка земи в района на Баня и Соколица.

Съветниците решиха още, че приемат промените в устава на „Спортен комплекс” АД като „достатъчни да защитят интересите и на двамата съакционери”.

Смесеното дружество бе учредено миналата година между община Карлово и частната фирма “Баня голф енд спа ризорт”, зад която се смята, че седи Христо Ковачки. Фирмата ще развива спортната база, ще строи голф игрище, петзвездно селище за спа-туризъм, увеселителни заведения, като ще поддържа състоянието на спортната база (стадион, плувен басейн, два хотела и др.) и ще се грижи за огромния 240 дка парк на Баня.

Прогнозираните инвестиции са 60 милиона евро.

През първата година ще се ремонтират наличната спортна и хотелска бази с около 1 милион лв. Строителството ще започне догодина, ще продължи 5 години, като ще се изграждат ново вилно селище и атракциони.

Кметът на общината Найден Найденов обаче настоява в специален доклад до ОбС да се преразгледа решението за “зелена улица” на “Спортен комплекс” АД. Според него интересите на общината не са защитени, затова Общото събрание трябваше да приеме промени в устава.

Те са: да отпадне мандатът на Съвета на директорите да променя капитала на дружеството; да се приема с единодушие изменение на капитала; да бъде внесен паричният капитал в банка на територията на Карлово и той да се използва единствено за ремонт на съществуващата база и за купуване на нови активи; разпореждане с апорта да се извършва с единодушие на съдружниците. На този етап съветниците отхвърлиха предложението на кмета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
fallback