fallback

Директните инвестиции в складови площи в Европа намаляват до 15 млрд. евро

Въпреки понижения обем инвестициите през миналата година представляват втората най-силна година

09:53 | 27.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Директните инвестиции в складови площи в Европа са отбелязали годишен спад от 12% през 2007 г. до 15 млрд. евро, сочи доклад на Jones Lang LaSalle.

Въпреки понижения обем инвестициите през миналата година представляват втората най-силна година за сегмента.

Инвестициите във Великобритания, която е най-големият пазар на складови площи в Европа, са се понижили с 35% до 4,3 млрд. евро.

Без значителна промяна са инвестициите в Германия, която е най-големият пазар в Континентална Европа. Обемът там се е повишил едва с 5% в сравнение с 2006 г. и е достигнал 2,3 млрд. евро, се казва в доклада. Повече от двойно е увеличението във Франция, където сумата е достигнала 1,86 млрд. евро. Над 1 млрд. евро са били инвестирани в Холандия през 2007 г., което представлява увеличение от 30% в сравнение с 2006 г.

"Въпреки сътресенията на финансовите пазари 2007 г. бе рекордна година за инвестиционната активност в индустриалния сектор в Континентална Европа, където обемите се увеличиха с 1,3 млрд. евро от 2006 г. до 12,2 млрд. евро през 2007 г.", коментира Аймерик дьо Сересин, директор Складови площи за Европа в Jones Lang LaSalle.

"В повечето от развиващите се пазари като Русия или Централна и Източна Европа делът на обектите, заети от самите собственици, е все още висок, което също ограничава възможностите за инвеститорите. Въпреки че интересът на инвеститорите към тези пазари се увеличава, ограничените възможности са довели до понижени нива на доходността, което е ограничило и рисковите премии на тези пазари и затова инвеститорите са все още предпазливи", добавя той.

Като цяло за Централна Европа инвестиционните обеми през 2007 г. са се повишили с 50% в сравнение с 2006 г.

От скандинавските държави Швеция е все още с най-активен пазар, където инвестициите през миналата година са били на стойност 1,78 млрд. евро.

Понижени нива са регистрирани в Южна Европа, където обемът е намалял с 37% главно заради понижение от 70% на испанския пазар. Най-значимият спад обаче е бил отбелязан в Русия, където инвестиционните нива са намалели с 90% в сравнение с 2006 г. Според проучването този спад се дължи на изключително ограничените инвестиционните възможности, докато интересът на инвеститорите е все още много висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 04.09.22 г.
fallback