fallback

Строителите на жилища на Острова губят пазарна капитализация

Пазарната капитализация на 7-те най-големи компании, които строят жилища, се е сринала от общо 15 млрд. паунда до 8 млрд. паунда за последните 12 месеца

10:03 | 26.03.08 г.

Преди година четири от 100-те най-големи британски компании бяха строители на жилища. След като обаче днес влезе в сила преразгледаният индекс FTSE 100, в него ще остане само Persimmon, а от другите - Taylor Wimpey ще влезе в индекса на компаниите със средно голяма капитализация, пише Financial Times. Останалите две групи изпаднаха от индекса преди няколко месеца.

Пазарната капитализация на седемте най-големи компании, които строят жилищни сгради на Острова, се е сринала от общо 15 млрд. паунда до 8 млрд. паунда за последните 12 месеца.

Последните корпоративни резултати на някога силните строителни компании почти няма с какво да зарадват инвеститорите.

Освен Ситито, това е секторът, който беше най-сериозно засегнат от провала на Northern Rock.

Същевременно на фона на намаляващия брой одобрени ипотеки и падащите цени на вторичния пазар в цялата страна никоя от строителните компании не се реши да намали цените с цел да увеличи обемите и пазарния си дял.

Според анализатори големите играчи засега предпочитат да имат спад на обемите, отколкото да се откажат от маржина. Неписано правило в сектора е, че всеки 1% намаление на продажните цени води до загубена печалба на акция от 5-6 процента, коментира финансовото издание.

Вместо това, фокусът се премества към управлението на земята, която притежават и която е най-големият актив на строителните компании, и промяната на статута й от почти безсмисления „стратегически“ в готов за строителство.

По-големите компании обръщат поглед също към разходите, които според някои анализатори са били оставени без наблюдение в добрите времена.

Правят се и опити да се убеди правителството да помогне на сектора, който се възприема като важен партньор в намаляването на хроничния недостиг на жилища в страната.

„Исторически погледнато, пазарът на новопостроени жилища е предвестникът на това как ще се развие икономиката. Ако секторът се забави, и икономиката ще се забави“, казва Малкълм Харис, главен изпълнителен директор на Bovis. Като много други играчи Харис призова за по-ниски лихвени нива и мерки за връщане към по-нормален ипотечен пазар.

Много строители на жилища искат правителството да ревизира правила, които считат за обременяващи.

„Стандартите за въглеродните емисии и изискванията за улеснен достъп до сградите на някои групи от обществото добавят разходи, които индустрията не може да си позволи точно сега. Обемът социални жилища, които трябва да се включат в бъдещи проекти, вечно расте и това не е добре нито за маржините, нито за цената на земята“, коментира директор на компания, влизаща в индекса FTSE 250.

Следващият важен тест за строителите на жилища е натовареният пролетен сезон, който ще покаже точно колко може да паднат обемите през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 03.09.22 г.
fallback