fallback

Броят на купувачите на жилища на Острова на рекордно ниско ниво

Броят на купувачите на жилища се е понижил с 12 на сто миналия месец до 243 клиенти на един брокер от 276 през януари

12:09 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на купувачите на жилища във Великобритания е достигнал рекордно ниско ниво вследствие на кредитната криза, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAEA). 

Броят на купувачите на жилища се е понижил с 12 на сто миналия месец до 243 клиенти на един брокер от 276 през януари. Това е най-ниското ниво на показателя, регистрирано до момента в месечните доклади на асоциацията за пазара на недвижими имоти. 

В същото време разликата между исканата цена и тази, на която имотите се продават в действителност, продължава да се увеличава и достига 4,5 на сто. 

От асоциацията обясняват предпазливостта на купувачите с външни влияния като кредитната криза и затягането на кредитните условия и поясняват, че продължават да настояват за намаляване на лихвите от страна на централната банка, за да се избегне резкият спад на икономиката и да се възобнови оптимизмът на потребителите. 

Броят на жилищата на пазара през февруари се е понижил с почти 11 на сто до средно 74 броя на един брокер, тъй като потенциалните продавачи изчакват по-благоприятни условия. Всеки агент е направил средно осем продажби през месеца, което е същото ниво като предходния месец, но е по-малко спрямо 13 продажби година по-рано. 

Докладът на NAEA идва ден, след като от сайта за недвижими имоти Rightmove предупредиха британците, които искат да продадат жилищата си, да „поумнеят“ и да дадат по-реалистична оценка на имота си, преди да загубят повече, когато стойностите на жилищните имоти паднат по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
fallback