fallback

Австрийски инвеститор с проект за мол в София ще има нови собственици

Фондът за имоти на щатската Citibank - Citi Property Investors, и израелската Gazit-Globe Limited ще придобият дялове от Meinl European Land от между 20 и 30%

14:49 | 24.03.08 г.

Австрийската компания за недвижими имоти Meinl European Land (MEL) ще има нови собственици до лятото, пише Wiener Zeitung. Това ще бъдат Citi Property Investors (CPI - фондът за имоти на щатската Citibank) и израелската компания Gazit-Globe Limited, специализирана в инвестиции в имоти.

Всяка от тях ще придобие дял от MEL между 20 и 30 на сто.

Сделката е на стойност 800 млн. евро, като двете компании ще инвестират общо 500 млн. евро в конвертируеми облигации с купон от 10,75%, които Meinl ще издаде. Наред с това двете компании ще имат опция да запишат допълнително облигации на стойност 200 млн. евро. Те ще запишат също така и емисията права, които MEL ще издаде на стойност 300 млн. евро.

Инвестицията ще бъде направена чрез смесеното дружество CPI/Gazit Holdings.

Чрез дъщерното си дружество “Форум София” АД Meinl European Land смята да построи мол в кв. „Малинова долина “ в южната част на столицата, като планираната инвестиция е в размер на 168 млн. евро.

След сделката MEL ще има изцяло нов мениджмънт и ново име, което още не е избрано.

Директорът на Gazit Globe Чаим Кацман ще бъде председател на надзорния съвет, а новият осемчленен борд на директорите ще включва международни бизнесмени от сектора на имотите.

Новите собственици заявяват, че инвестицията им е дългосрочна.

Юлиус Майнл, председател на надзорния съвет на Meinl Bank, компанията майка на MEL, определя сделката като „идеалното решение за MEL и нейните инвеститори“. Той добавя, че Meinl Bank ще се фокусира върху развитието на инвестиционното си банкиране и управление на активи.

Акциите на MEL започнаха да падат миналото лято, след като беше разкрито, че компанията е участвала в тайно обратно изкупуване на дялове.

През декември фондовата борса във Виена отписа MEL от основния сегмент заради вредите, които е причинила на борсата и листнатите на нея компании, защото не е осигурила достатъчно публична информация.

Анализатори и дребни акционери обаче поставят под въпрос сделката за MEL, пише Ройтерс.

„Това е безумно ниво", коментира анализатор относно размера на купона на облигаците на MEL. "Никога не съм виждал конвертируема облигация с подобен купон."

Александър Ходоси, анализатор в UniCredit, също смята, че купонът е изключително висок. Според двамата анализатори в резултат на това сертификатите на компанията ще бъдат изключително разводнени. „Нетната стойност на активите (на акция) ще бъде значително по-ниска“, казва Ходоси.

MEL се управлява от Meinl European Real Estate, подразделение на Meinl Bank. Съгласно условията на сделката двете компании ще получат 280 млн. евро, за да прекратят договора за управление.

Австрийската асоциация на дребните акционери заяви, че членовете й са „много разочаровани и несигурни“ заради сделката. Това, че в Meinl Bank ще влязат нови пари, се описва като „провокация за много инвеститори“. Дребните инвеститори са се надявали, че ще има придобиване, е казала асоциацията.

Юлиус Майнл, ръководителят на Meinl Land и другите компании на Meinl Bank, е наследник на семейство, което започва търговия с кафе през 19-ти век и се превръща в една от най-големите търговски компании в Австрия.

Сертификатите на MEL затвориха в четвъртък на ниво от 6,58 евро, като върхът им през юни миналата година беше над 21,30 евро. Пазарната капитализация на компанията е близо 2 млрд. евро. В петък австрийската борса остана затворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback