fallback

До 2 млн. лв. може да струва пазар на производителите край Варна

Идеята на проекта е Суворово и някои от съседните общини като Аксаково, Ветрино и Девня да възстановят старите стопански практики

16:38 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пазар на производителите на плодове и зеленчуци във варненската община Суворово е възможно да има до две години. Това каза председателят на варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков по повод завършване на съвместен проект за проучване на възможностите за създаването на пазара.
Бъдещият пазар на производителите в Суворово ще бъде изграден върху площ от 7 дка до година и половина след осигуряване на финансирането. За него ще са необходими от половин млн. до 2 млн. евро в зависимост от това дали ще се финансира със средства на общината или ще се използват възможностите на европейските фондове и кредит.
Предпроектното проучване е на стойност 23 хил. евро и е финансирано по програма ФАР. То сочи, че Суворово има потенциал да възроди производствените си практики. До преди 20 години в този регион са отглеждани над 20 хил. т домати и близо 18 хил. т ябълки, а сега се произвеждат едва по две хил. т годишно.
Идеята на проекта е Суворово и някои от съседните общини като Аксаково, Ветрино и Девня да възстановят старите стопански практики в отглеждането на плодове и зеленчуци и да се насърчат българските производители.
В момента на пазара цените се диктуват от чуждите производители. Това рефлектира върху формирането на висока крайна цена, която, естествено поема българският потребител. По думите на Бойко Дойчинов – експерт маркетинг на проекта тук могат да се отглеждат домати, краставици, картофи, праскови и ябълки.
 
Според него изграждането на пазара ще повлияе добре на икономиката, защото освен традиционните български потребители, продукция може да се изнася и в Румъния, откъдето има интерес, а има и над 25 млн. потребители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
fallback