fallback

Дубай се отказа от испанската Colonial

Дубайският фонд не е успял да предоговори по-добри условията по синдикирания кредит на компанията на стойност 7,2 млрд. евро

13:50 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционното подразделение на правителството на Дубай Investment Corporation of Dubai (ICD) се отказа от покупката на испанската компания за имоти Colonial, след като не успя да постигне споразумение с акционерите на компанията, предава Ройтерс.
Въпреки това ICD си е оставила вратата отворена за бъдещи преговори.
Преди седмица ICD обяви, че е подписал споразумение за частично придобиване на испанската компания.
"Ако имаше възможност за споразумение с Colonial извън условията, определени на 11 март, ICD щеше да обмисли такава възможност и да я комуникира незабавно", коментират от фонда в съобщение до испанския пазарен регулатор.
По-песимистични са обаче акционерите на Colonial. В съобщение те коментират, че от ICD не са постигнали споразумение с кредиторите, като за момента и не се очаква такова споразумение да бъде сключено.
Те добавят, че продължават да търсят "задоволително решение" за компанията и нейните акционери.
Дубайският фонд с капитал от 82 млрд. долара оставя след себе си седмица на напрегнати преговори в Мадрид, Лондон и Дубай, пише изданието. Постигането на споразумение беше трудно предвид това, че то включваше много страни, сред които поне три различни групи кредитори.
Colonial има синдикиран дълг от 7,2 млрд. евро към Goldman Sachs, Eurohypo, Calyon и Royal Bank of Scotland.
Преговорите между страните стигнаха до задънена улица, след като от ICD поставиха изисквания за подобряване на условията по кредита, които бяха отказани от банките.
Въпреки това банките гледаха все по-положително на сделката, тъй като продажбата на активи на компанията се оказа по-нежелан вариант предвид глобалната кредитна криза.
Сделката следваше да бъде одобрена и от друга група банки, които бяха осигурили заем на акционерите (бившият председател на борда на директорите Портийо и семейство Нозаледа) за финансиране на покупката на акции в компанията.
В разговорите участие са имали и трета група банки кредитори на самата компания.
Проблемите на Colonial започнаха след като мажоритарните собственици не успяха да покрият марджин изискванията на своя брокер по откритите си позиции. Двамата основни инвеститори са купували акции на компанията със заемен капитал, като за обезпечение са използвали същите тези акции. Това доведе до отстраняване на Портийо от Colonial, донесе загуби от 40 млн. евро на брокерската компания и стана причина за принудителната й продажба.
Първата оферта на дубайския фонд бе отправена още в края на февруари, когато той предложи да купи компанията за 3 млрд. евро.
Colonial е собственик на испанската Riofisa, която придоби за 2 млрд. евро миналата година. Riofisa има обявени редица мащабни проекти у нас и в региона.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 07.09.22 г.
fallback